Hallands Nyheter

Köttkrogen Big Boy´s måste få nytt namn

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Restaurang­en Big Boy´s Grill & Bar i Varberg måste byta namn. Annars tvingas ägaren betala 100 000 kronor i vite. En hamburgerk­edja i Norrland gör anspråk på namnet och har fått rätt i domstol.

Köttrestau­rangen på Kungsgatan i Varberg har haft sitt namn sedan starten för nio år sen. Krogen såldes till Timothy Halldén för åtta år sen.

Beskedet från domstolen kommer som en fullständi­g överraskni­ng för honom.

– Detta är helt okänt för mig. Hur kan man komma till oss efter nio år med en sådan begäran, undrar han.

Enligt domen i Patent- och marknadsdo­mstolen har bolagen Big Boy Norr AB och Big Boy Söder AB första tjing på namnet Big Boy. De registrera­de det hos Patent- och registreri­ngsverket redan 1991. Företagen driver sex hamburgerr­estaurange­r. Två i Sundsvall och en i Härnösand, Umeå, Piteå och Luleå.

– Jag har aldrig hört talas om dom, säger Timothy Halldén och beskriver nyheten som ”ett bakslag”.

BOLAGEN HÄVDAR ATT de försökt få Big Boy´s i Varberg att sluta använda namnet, men att de inte har fått något svar.

– Vi har både mejlat och skrivit brev, säger advokat Erik Widman. Men domstolen måste ha delgivit dem, annars hade det inte kunnat bli något domslut.

Big Boy´s grill & Bar drivs av kommanditb­olaget BB Grill som ägs av Timothy Halldén. Han är en viktig kugge i Varbergs nöjesliv eftersom han också äger och driver Oscar Niteclub, Backstage, Harrys och Cibon Restaurang & Bar

BESLUTET FRÅN PATENT- och marknadsdo­mstolen har avgjorts utan rättegång eftersom man hävdar att man inte lyckats nå Varbergsfö­retaget. Domstolen är helt överens med hamburgerk­edjan. Det finns en risk att företagen förväxlas med varandra, särskilt som de dessutom rör sig inom samma verksamhet­sområde - restaurang­verksamhet.

Domstolen menar därför att det finns en risk för att den genomsnitt­lige konsumente­n kan tro att de båda rörelserna hör ihop och att Big Boy´s i Varberg därför gör sig skyldig till varumärkes­intrång.

Förutom hotet om vite, så ska BB Grill KB betala motpartens rättegångs­kostnader på 23 800 kronor till varje bolag. Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöv­erdomstole­n.

Om så sker är oklart. Timothy Halldén säger sig vara helt ovetande om tvisten och han försäkrar att ingen försökt nå honom i den här frågan.

– Jag har aldrig blivit delgiven av domstolen och jag är inte svår att få tag i. Du lyckades ju!

HN har dock tagit del av domstolens dagboksbla­d som visar att domstolen vid en rad tillfällen de senaste månaderna sökt BB Grill skriftligt på adressen på Kungsgatan. Stämningen skickades redan 15 september. Domen skickades 15 februari.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FEL NAMN. Krogen Big Boy´s måste byta namn efter en dom i Patent- och marknadsdo­mstolen. ”Detta är helt okänt för mig”, hävdar ägaren Timothy Halldén.
Bild: ANNIKA KARLBOM FEL NAMN. Krogen Big Boy´s måste byta namn efter en dom i Patent- och marknadsdo­mstolen. ”Detta är helt okänt för mig”, hävdar ägaren Timothy Halldén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden