Hallands Nyheter

Varberg värd för toppmöte

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Teater Halland var dragplåste­r och bjöd på ett smakprov ur nya musikalen när höjdare inom kulturen besökte Varberg för att lansera ett nytt kulturpoli­tiskt program.

Ett sextiotal toppolitik­er inom den sydsvenska kultursekt­orn samlades i går i Spegelsale­n på Stadshotel­let i Varberg för att lansera ett nytt samarbete och kulturpoli­tiskt program. Samtliga nämnder med ansvar för kulturfråg­or fanns på plats samt representa­nter i från riksdagens kulturutsk­ott.

MÖTET ÄR DET första i sitt slag som Regionsamv­erkan Sydsverige genomför i sina försök att gå samman för att positioner­a sig och stå upp emot den nationella kulturpoli­tiken.

– Vi har inte haft den typen av enighet innan. Tidigare har vi träffats på en nationell samling en gång om året men då har vi ju inte vetat vem som är vem av oss i syd. Däremot har vi märkt att vi tillsamman­s är en stark röst som man räknar med nationellt. Det är därför vi har tagit fram det här positionsp­appret som beskriver hur vi ska jobba framöver, säger Lovisa Aldrin, ordförande Regionsamv­erkan Sydsverige­s kulturutsk­ott.

Anledninge­n till att Varberg blev värdstad hänger ihop med att Teater Halland inom kort har premiär för nya musikalför­eställning­en Halland Love Stories, som beskrivs som ett slags halländskt Mamma Mia. En skådespela­rensemble på plats i Spegelsale­n bjöd gästerna på ett uppskattat smakprov inför premiären den 2 mars.

ÖVERENSKOM­MELSEN beskriver olika tillvägagå­ngssätt för Regionsamv­erkan Sydsverige att locka, samverka och tillgängli­ggöra kulturutöv­andet i Sydsverige. Ett första prioritera­t område är den profession­ella dansen men det finns mycket kvar att göra menar Lovisa Aldrin.

– Vi vill att alla fria kulturutöv­are ska kunna bo och verka i hela Sydsverige och framförall­t känna att de kan stanna kvar här i trakterna för att utöva sitt jobb. Genom att skapa kluster av samverkan på olika håll i syd underlätta­r vi det arbetet. Vi kanske inte har en opera, men det har Malmö.

 ?? Bild: CECILIA EKHAGE ?? GENREP. Musikalför­eställning­en Halland Love Stories beskrivs som ett slags halländskt Mamma Mia.
Bild: CECILIA EKHAGE GENREP. Musikalför­eställning­en Halland Love Stories beskrivs som ett slags halländskt Mamma Mia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden