Hallands Nyheter

Allt färre får arbete efter utbildning­en

- ERIK KRÅNG 010-471 50 23 erik.krang@hn.se

HN berättar i dag i samarbete med Dagens Arbete om stora brister i den svenska vuxenutbil­dningen. Utbildning­arna ska leda till arbete, men allt färre av deltagarna får jobb.

26296 personer fick förra året en utbildning betald av Arbetsförm­edlingen. Regeringen satsar på vuxenutbil­dning; Antalet platser på yrkeshögsk­olan ska fördubblas till en kostnad av en miljard kronor, och yrkesutbil­dningar inom komvux ska få två miljarder kronor och fler platser de närmaste åren.

Satsningar­na kommer sig av att det råder brist på arbetskraf­t inom många branscher. Förutom inom vård och skola också inom tillverkni­ngsindustr­in som vill anställa fler men som ofta inte kan på grund av brist på utbildad arbetskraf­t.

CARINA PAULSEN, leverantör­suppföljar­e på Arbetsförm­edlingen i Stockholm, konstatera­r dock att pengarna inte kan råda bot på den akuta lärarbrist­en.

”Det är en enorm brist på yrkeslärar­e. Det går ju nästan inte att uppbringa trafiklära­re i dag, eller plåtoch ventilatio­nslärare, svetslärar­e och CNC. Det är jätte-, jättesvårt”, säger hon till Dagens Arbete.

Totalt fick Arbetsförm­edlingen in 195 klagomål på arbetsmark­nadsutbild­ningar 2017. Bland annat handlar det om för få och inkompeten­ta lärare, och elever som inte har förutsättn­ingar att klara utbildning­arna.

I Sverige är 370 000 personer inskrivna på Arbetsförm­edlingen som arbetslösa. Det i kombinatio­n med bristyrken­a gör att regeringen vill omskola personer genom arbetsmark­nadsutbild­ningar, riktade mot de aktuella branschern­a. Trots det, skriver Dagens Arbete, har antalet personer som fått jobb inom 90 dagar efter avslutad utbildning minskat de senaste tio åren – från sju av tio 2007 till fyra av tio 2017.

”Det är för få som får jobb efteråt”, säger Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör Mikael Sjöberg till Dagens Arbete. Han är inte nöjd med utfallet av arbetsmark­nadsutbild­ningarna.

Sedan 2014 har man nya regeringsd­irektiv: Utbildning­arna ska gå till de som har störst chans att få jobb efter utbildning­en, men som skulle ha svårt att få det utan utbildning­en.

ENLIGT MIKAEL SJÖBERG ska man samarbeta tätare med arbetsgiva­re och utföra tester för att få ett bättre urval, så att inte utbildning­arna blir en sysselsätt­ning för långtidsar­betslösa – de som inte är redo för en yrkesutbil­dning ska få andra åtgärder först.

”Vi kommer att se ett förbättrat resultat framöver”, säger Mikael Sjöberg till Dagens Arbete.

Enligt Dagens Arbete behövs 5 100 yrkeslärar­e till gymnasiesk­olan de närmaste fyra åren, medan Komvux behöver 1 000 nya lärare på gymnasieni­vå.

 ?? Faksimil: DAGENS ARBETE ?? GRANSKNING. Dagens Arbete publicerar granskning­en i sitt kommande nummer. Redan nu finns den att läsa på tidningens sajt.
Faksimil: DAGENS ARBETE GRANSKNING. Dagens Arbete publicerar granskning­en i sitt kommande nummer. Redan nu finns den att läsa på tidningens sajt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden