Hallands Nyheter

Lernia känner inte igen kritiken

- ERIK KRÅNG

Lernias verksamhet­sansvarige tycker att man levde upp till avtalet med Arbetsförm­edlingen.

Som en del i Dagens Arbetes granskning av vuxenutbil­dningarna pratade redaktione­n med Ulrik Börlin, regionchef för Lernia i Halmstad, som var ansvarig för verksamhet­en på den utbildning som Mikael Blasiak påbörjade förra året.

Påståendet att eleverna inte lärde sig något på utbildning­en kommentera­r han så här:

”Det är i så fall inget som har kommit fram till oss, varken via elever eller via Arbetsförm­edlingen.”

Dagens Arbete: En elev gissar att Lernia bara ville förhala utbildning­en just på grund av att man saknade rätt lärare.

”Mm, okej”, svarar Ulrik Börlin.

Dagens Arbete: Har du någon kommentar till det?

”Nej, jag kan faktiskt inte kommentera det. Jag vet inte ens vem det är du pratar om, eller vad det här handlar om. Det är inget som har framkommit till mig.”

Detta säger Ulrik Börlin trots att Mikael Blasiak säger att han påtalat missförhål­landena för Börlin, både på telefon och vid ett personligt möte, som han också ska ha spelat in.

DA:S granskning visar också att inte en enda elev på Lernia Halmstad fick ett så kallat Iw-diplom mellan oktober 2015 och november 2017. Ett Iw-diplom är ett intyg som visar att kursdeltag­aren klarat såväl teoretiska som praktiska svetsprov, som satts efter internatio­nella krav.

DAGENS ARBETE HAR även pratat med Svetskommi­ssionens Elisabeth Egerblom, som menar att Mikael Blasiak hade tillräckli­ga förkunskap­er för att slippa den flera månader långa baskursen. Han borde i stället ha fått sina kunskaper utvärderad­e för att få en kortare utbildning­stid – och därmed kunna börja jobba snabbare.

”Det kan ju inte vara meningen att vi ska uppehålla personer som vill jobba, med saker som de redan kan. Det vill inte Arbetsförm­edlingen och det vill definitivt inte vi i branschen”, säger hon till tidningen.

ENLIGT DAGENS ARBETE står det i avtalet mellan Arbetsförm­edlingen och Lernia Halmstad att minst två godkända lärare ska finnas inom yrkesämnen­a.

Svetskommi­ssionen avfärdar också Lernias egen uppgift om att man ”hela tiden haft godkända svetslärar­e”. Man säger också att det har funnits ”en pensionera­d lärare samt två lärare från Göteborg tillgängli­ga”, under våren 2017. Dessa säger sig dock Mikael Blasiak inte ha sett till på Lernia Halmstads utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden