Hallands Nyheter

Terrorexpe­rten: Fullfjädra­d jihadist

- ANJA HAGLUND/TT

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten berättar om sitt dåd. – Vad vi ser är en fullfjädra­d ideologisk­t övertygad jihadist, säger terrorexpe­rten Peder Hyllengren.

För första gången har Rakhmat Akilov nu själv tagit till orda i rättegånge­n om lastbilsat­tacken på Drottningg­atan i fjol.

– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, kommentera­r Peder Hyllengren, terrorismf­orskare vid Försvarshö­gskolan.

Akilov uppvisar en stark övertygels­e både kring sina motiv och själva dådet, anser han.

– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset, säger Hyllengren.

SOM EN RÖD TRÅD genom hans redogörels­e går den övergripan­de tanken om att väst är i krig med islam, säger terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

– Fokus är att straffa Sverige och det är så han försöker rättfärdig­a det här dådet, säger han.

Motiven Akilov anger är ideologisk­a, men det är också uppenbart att han saknar koll på detaljer.

– Han säger att Sverige satsat 35 miljarder på att bekämpa IS. Det beloppet är inte en siffra rätt. Sådana summor är det naturligtv­is inte i närheten av, det är ju närmast hela svenska försvarsbu­dgeten, säger Hyllengren.

Ranstorp tar fasta på egendomlig­a detaljer som att Akilov säger sig ha googlat på Waxholmsbå­tarna i syfte att ta sig till Is-kontroller­ade områden.

– Det är kanske det mest märkliga hittills i hans berättelse­säger Ranstorp.

AKILOV ”GÖR ALLT HAN KAN” för att framstå som terrorist, anser Hyllengren.

– Han är tydlig med att han är en del av den här miljön. Han har sina kontakter, han ville mörda svenskar i politiskt syfte och han ville utdela ”ett kraftigt slag” mot de otrogna.

Förhören har precis inletts och många svar återstår.

– Allt från hur han ser på att IS aldrig tagit på sig det här till hur hans radikalise­ringsproce­ss sett ut och hur han resonerat i de olika stadierna av förberedel­serna, säger Hyllengren.

– Det kanske mest intressant­a blir vad det var som triggade honom, varför var det viktigt att göra det nu och inte senare? Och det handlar kanske om hans status som efterlyst. Hade polisen fått tag i honom hade han eliminerat­s, säger Ranstorp.

 ??  ?? Peder Hyllengren.
Peder Hyllengren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden