Hallands Nyheter

Granateld Turkiets svar mot milisen

- TT-AFP-REUTERS

Milis trogen regeringen i Damaskus har börjat gå in i Afrinområd­et i nordöstra Syrien. De möttes omgående av granateld från turkiska styrkor. Risken ökar därmed för ytterligar­e spänningar mellan Turkiet och den syriska regimen.

Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och luftoffens­iv mot Afrin den 20 januari. Den kurdiskled­da administra­tionen i norra Syrien har vädjat till den syriska regimen om att regeringss­tyrkor ska komma till undsättnin­g och skydda gränsen mot Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och andra höga turkiska politiker har i sin tur varnat Damaskus för att gå in i Afrin.

PÅ TISDAGEN GICK regeringst­rogna så kallade folkstyrko­r in i Afrin. Beskedet kom först från libanesisk­a Hizbollah-milisen, som slåss i kriget på president Bashar al-assads sida. Det bekräftade­s snart av syriska medier, som rapportera­de att hundratals milismän gått in i den kurdstyrda enklaven. Syrisk statlig tv visade bilder på vad som sades vara en kolonn med regeringst­rogen milis som åkte in i området.

DEN KURDISKA YPG-MILISEN skriver i ett uttalande att Damaskus hörsammat kurdernas vädjan och att syriska regeringst­rogna styrkor nu ska placeras ut vid den turkiska gränsen och stödja det kurdiska styret att skydda sitt territoriu­m.

Men snart kom rapporter i syriska medier om att turkiska styrkor besköt milisen med granater. Men enligt statliga turkiska medier har bara varningssk­ott avlossats, vilket fått den syriska milisen att retirera.

Den turkiska offensiven riktar sig mot den kurdiska Ypg-milisen, som enligt Ankara är att likställa med den terrorstäm­plade Pkkgerilla­n i Turkiet. Damaskus har i sin tur krävt att dess territoriu­m och suveränite­t respektera­s och att Turkiet avbryter militärins­atsen.

Afrin är under halvautono­mt kurdiskt styre sedan 2013.

UNDER STRIDERNA KRING Afrin har enligt SOHR 238 döda krävts bland de turkiska soldaterna och deras allierade. Samtidigt har också 197 medlemmar i Ypg-milisen och 94 civila fått sätta livet till.

Erdogan sade på tisdagen att den turkiska planen är att stänga av delar av området från omvärlden.

– Under de närmaste dagarna kommer vi att lägga en belägring av centrala delarna av staden Afrin, sade Erdogan till parlamente­t i Ankara.

Den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov sade på tisdagen att situatione­n bör kunna lösas genom direkta förhandlin­gar mellan Ankara och Damaskus, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

”Under de närmaste dagarna kommer vi att lägga en belägring av centrala delarna av staden Afrin”

 ?? Bild: BURHAN OZBILICI/TT/AP ?? RECEP TAYYIP ERDOGAN PÅ KRIGSSTIGE­N. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill stänga av delar av Afrin från omvärlden.
Bild: BURHAN OZBILICI/TT/AP RECEP TAYYIP ERDOGAN PÅ KRIGSSTIGE­N. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill stänga av delar av Afrin från omvärlden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden