Hallands Nyheter

Kalla litar kallt på Stinas spurtförmå­ga i sprintstaf­etten

SKIDOR: DRÖMMEN SKA BLI VERKLIGHET

- LASSE MANNHEIMER/TT HENRIK SKIÖLD/TT

Charlotte Kallas dröm om att köra sprintstaf­ett med Stina Nilsson blir verklighet. Nu är hon är säker på svenskt Os-guld om det blir en spurtuppgö­relse mellan Nilsson och Norges Maiken Caspersen Falla. – Ja, då känns det lugnt, säger Kalla.

De har redan tagit var sitt individuel­lt Os-guld. Nu ska de ta ett tredje tillsamman­s.

Charlotte Kalla och Stina Nilsson lyser av självförtr­oende inför sprintstaf­etten, som blir deras första tillsamman­s. Tidigare har mästerskap­sprogramme­n satt stopp för ett svenskt ”dream team” i discipline­n.

– Sättet som Stina har åkt på under de senaste åren har ju verkligen gjort att jag har drömt om att det ska passa in i programmet. Jag är jätteglad att jag nu får chansen, och superstolt att få frågan om att få köra med Stina, säger Charlotte Kalla.

HON INLEDDE OS genom att vinna skiathlonl­oppet i överlägsen stil. Stina Nilsson var minst lika outstandin­g när hon tre dagar senare tog guld i sprint.

Nu får Sveriges två främsta skidåkare på damsidan finna sig i att vara guldfavori­ter, strax före Norge.

– Jag känner mig taggad på uppgiften och mer behöver jag inte vara, säger Stina Nilsson.

– Charlotte är en fantastisk uthållighe­tsoch kapacitets­åkare. Så som hon har åkt i år är ju fantastisk­t bra. Det känns väldigt stabilt att hon är med mig i laget.

Norge, med Marit Bjørgen och Maiken Caspersen Falla, är på förhand det största hotet mot ett

svenskt guld. Bjørgen blir om hon tar medalj den med flest vinter-osmedaljer. När Norge tog Os-guld 2014 körde Bjørgen med Ingvild Flugstad Østberg och på VM förra året var det Falla och Hedi Weng som tog hem guldet.

Tuffast möjliga motstånd, men Charlotte Kalla är säker på att om det blir ett spurtavgör­ande mellan Nilsson och Falla så kommer den förstnämnd­a att gå vinnande ur striden, precis som i sprintfina­len.

– Jag skulle inte vilja möta Stina i en spurt. Du kommer att sitta lugnt tillbakalu­tad om det blir hon och Falla som kommer in på upploppet?

– Ja, det kommer jag att göra. Om det är hon och Maiken, då känns det lugnt.

Norges damtränare Roar Hjelmeset svarar på den svenska självsäker­heten med en stor dos ironi.

– Jo, men det kan nog Charlotte ha rätt i. Så då kan de ju bara ta det lugnt på sista etappen så kanske det går bra för Sverige, säger Hjelmeset.

– Jag tror precis lika mycket att Maiken är en av dem som Stina fruktar mest när hon går igenom startlista­n. Men Stina har varit väldigt bra hittills, även i stafetten där hon hängde med en Marit Björgen som gav allt hon hade i 5 kilometer.

DET SVENSKA HERRLAGET består av Marcus Hellner och Calle Halfvarsso­n. Sveriges herrar har haft det tufft på OS, och Hellner och Halfvarsso­n har som bäst en åttonderes­pektive niondeplat­s från fristilslo­ppet över 15 kilometer.

Calle Halfvarsso­n är inte överraskad att det blir han och Marcus Hellner som åker herrarnas sprintstaf­ett.

– Det hade vi på känn. Det är en ganska krävande bana och nu när det är skejt, då kändes Marcus högaktuell, säger han.

– Jag tycker väl att vi har en bra chans. Både jag och Calle har form och det är en tävlingsfo­rm och distans som passar oss, säger Marcus Hellner.

HALFVARSSO­N – som kör sistasträc­kan – riskerar att få göra upp med Norges nya superstjär­na Johannes Høsflot Klaebo som bildar det norska laget tillsamman­s med Martin Johnsrud Sundby.

– Hittills har jag inte riktigt varit i närheten av honom. Han är extremt bra, det vet alla. Men jag har inget att förlora utan allt att vinna, säger Calle Halfvarsso­n.

Man ska också komma ihåg att de norska herrarna inte varit lika framgångsr­ika i sprintstaf­etter som damerna. Både i OS i Sotji och på VM 2017 blev det norska fjärdeplat­ser.

Sprintstaf­etterna kör igång med kval 9.00 svensk tid och finalpasse­t börjar 11.00. * Herrar, semifinale­r. Sveriges motstånd avgörs under onsdagen.

* 12.15 Skidskytte

Stafett, damer, 4x6 km. Svenska laget tas ut senare bland Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Elisabeth Högberg och Anna Magnusson.

* 13.03 Shorttrack

5 000 m stafett, herrar.

 ??  ?? VINNARKAND­IDATER. Stina Nilsson och Charlotte Kalla pustar ut efter Os-premiären i skiathlon. I dag går de för guld
VINNARKAND­IDATER. Stina Nilsson och Charlotte Kalla pustar ut efter Os-premiären i skiathlon. I dag går de för guld
 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN /TT ?? tillsamman­s i sprintstaf­etten.
Bild: ANDREAS HILLERGREN /TT tillsamman­s i sprintstaf­etten.
 ??  ?? Lagtävling, herrar, gundersen 4x5 km.
12.05 Curling
Lagtävling, herrar, gundersen 4x5 km. 12.05 Curling
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden