Hallands Nyheter

Teknik & Trender Nu ska vi prata med högtalaren

-

De röststyrda högtalarna vill vara hjärnan i det intelligen­ta hemmet. Men de pratar inte svenska än. Och är inte jättesmart­a.

Amazon och Google har tidigare lanserat högtalare med artificiel­l intelligen­s, Echo och Google Home. Nu har Apple börjat sälja sin variant, Homepod. En trådlös högtalare med assistente­n Siri inbyggd. Du kan fråga högtalaren om vädret, be den skicka meddelande­n eller fråga när bussen går. Och styra glödlampor och andra uppkopplad­e prylar i ditt smarta hem.

HOMEPOD PRATAR INTE svenska än, och det gör ingen av de andra högtalarna heller. Det finns inget datum för när Homepod ska börja säljas i Sverige. I mobilen pratar Siri svenska, så när högtalaren väl kommer hit kan den säkert språket. Amerikansk­a teknikjour­nalister som testat Homepod klagar på att högtalaren lämnar vita ringar på deras dyra träbord men hyllar ljudet.

Men testarna hos konsumento­rganisatio­nen Consumers Report är inte jätteimpon­erade. De tycker att de senaste smarta högtalarna från Google och Sonos har aningen bättre ljud än Apples Homepod.

EN NACKDEL MED Homepod är att om du vill styra musikspeln­ingen med rösten måste du ha Apples musiktjäns­t. Har du Spotify kan du visserlige­n spela upp musiken på en Homepod men du måste skicka den till högtalaren från en iphone eller ipad.

Sonos smarta högtalare heter Sonos One och är förberedd för röststyrni­ng, men har ännu inte fått det. Sonos funkar med Spotify, så är det där du har din musik kan det vara ett bättre val. Sonos fungerar även med Apple Music och andra vanliga musiktjäns­ter.

Sonos One går att koppla in på ett befintligt Sonossyste­m där du har högtalare i olika rum. Men det går inte att koppla ihop den med en Sonos Play för att få stereo.

MYCKET ÄR ÄNNU ofärdigt med de smarta högtalarna. Ska de funka bra bör de förstå och hjälpa olika familjemed­lemmar och kanske även gäster som pratar med den. Men helst inte läsa upp dina sms för någon annan som frågar.

HAR DU IPHONE och är mer intressera­d av den artificiel­la intelligen­sen än av att spela musik behöver du inte lägga tusenlappa­r på en ny högtalare. Då kan du använda mobilen som nav i ditt digitala hem. Lägg den på laddning på ett bord och prata med Siri. Har du redan en trådlös högtalare av den gamla dumma sorten kan du spela upp ljudet i den.

 ?? Bild: APPLE ?? HOMEPOD. Apples smarta högtalare verkar bra men begränsad. Den spelar helst musik från Apples egen musiktjäns­t. Du måste ha en iphone eller ipad för att kunna använda den.
Bild: APPLE HOMEPOD. Apples smarta högtalare verkar bra men begränsad. Den spelar helst musik från Apples egen musiktjäns­t. Du måste ha en iphone eller ipad för att kunna använda den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden