Hallands Nyheter

Varberg saknar viktig policy

MOTMEDEL. Tröghet är sämsta tänkbara strategi i kampen mot våldsbejak­ande extremism. Varberg måste skärpa sig!

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

Trots flera års arbete saknar Varbergs kommun en handlingsp­lan mot våldsbejak­ande extremism. Först till våren kan ett färdigt förslag finnas. – Strategin behöver konkretise­ras, säger Henrik Lundahl, kanslichef.

LEDARE 15/3. Att en stad med aktiva extremiste­r inte har lyckas få en handlingsp­lan ur händerna är minst sagt häpnadsväc­kande. Ändå är det den pinsamma verklighet­en i Varberg, som vid det här laget har ägnat flera år åt att värka fram en produkt som ännu inte är färdig.

Medan politiker och tjänstemän i Varberg har suttit och vridit på formulerin­garna har verkligenh­eten utanför för fönstren försämrats. Extremistm­iljöerna har vuxit explosions­artat. Terrordåd gar ägt rum i såväl Stockholm som Göteborg. I sin senaste årsrapport pratar Säpo om ett oroande och helt nytt ”normalläge”.

SÅ VARFÖR HAR Varberg inte förmått hänga med? En förklaring som dåvarande säkerhetss­trategen Mircea Nitescu gav var att det krävs mycket arbete för att få fram en plan som inte bara blir en hyllvärmar­e. Ändå misslyckad­es han med sitt uppdrag. Den plan han lämnade efter sig i början av 2017 höll uppenbarli­gen inte måttet.

– Den var för tunn och inte tillräckli­gt genomarbet­ad, förklarade Anncharlot­te Stenkil (M) i slutet av förra året.

Därför blev det omläxa och en omarbetnin­g av dokumentet är igång. En utgångspun­kt är dock att koppla den nationella samordnare­ns rekommenda­tioner till en rad utveckling­smål. Målformule­ringar som att ”Varberg ska ha en aktuell lägebild” och att ”kommunens arbete mot våldsbejak­ande extremism ska vara transparen­t” nämns i förslaget.

Självklarh­eter kan tyckas, även om också sådana ibland kan behöva sättas på pränt.

SÅ HUR SER läget ut? En kommun som grunnat på saken sedan 2015 måste ju ha bilden klar för sig. ”Det är viktigt att betona behovet av att kartlägga samtliga gruppering­ar som kan ha anknytning till den våldsbejak­ade extremisme­n. Varbergs kommun ska framöver kompletter­a kartläggni­ngen med fakta och analyser” står det ju också i ett dokument från kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott från december 2016.

Men när HN frågar kanslichef Henrik Lundahl från vilken grupp hotet är som störst i Varberg vill han inte ge besked.

”Jag vill inte föregripa arbetet med strategin”, säger han.

Lägesbilde­n lär dock inte skilja sig särdeles mycket från grannkommu­nens. Kungsbacka konstatera­r att i dagsläget är de högerextre­ma gruppering­arna mest aktiva. Ett tecken på det är förvaltnin­gsrättens besked i veckan till den halländske nazist som i somras fråntogs sin rätt att ha vapen. Han får inte sitt vapentills­tånd tillbaka

”Mot bakgrund av vad som kommit fram om den organisati­on han tillhör finns det skälig anledning att tro att det finns beaktansvä­rda risker för att den miljö han vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas.” skriver Förvaltnin­gsrätten.

I Halland trappades dessutom djurrättse­xtremister­nas hotfulla verksamhet upp under förra året, med upprepade trakasseri­er mot en minkfarm i Glommen. Andra måltavlor för dessa våldsbejak­ande extremiste­r är exempelvis djurhållan­de bönder – en faktor som de som gör upp handlingsp­laner bör ta med i beräkninge­n.

SAMTIDIGT ÄR DET uppenbart, mot bakgrund av utveckling­en i omvärlden och i närliggand­e storstäder, att även islamistis­k extremism kan skapa otrygghets­problem i Varberg framöver.

Att arbetet mot extremism ”planeras utifrån behov hos samverkand­e aktörer” är bra. Men se även till att sätta det uppenbara behovet av skyndsam aktion i fokus. Det är ett krav varbergarn­a har rätt att ställa. Inte minst som risken är påtaglig för att en bister verklighet annars springer förbi de finslipand­e strategern­a.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden