Hallands Nyheter

”Vi står väsentligt starkare nu”

FALKENBERG: Greif har gjort stora förändring­ar under de senaste åren. På fabriken i Falkenberg har det blivit färre anställda.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Greif Sweden har ett antal tuffa år bakom sig. Bolaget har gått igenom ett stålbad där rationalis­eringar har inneburit färre anställda. Nu ser det bättre ut.

Greif Sweden AB, bolaget där fabrikerna i Falkenberg och Västerhani­nge ingår, redovisar en omsättning strax över 500 miljoner för 2017.

Resultatet efter finansnett­o blev 27 miljoner kronor.

– Men den underligga­nde operativa verksamhet­en är ett gott stycke bättre än så. För vinsten påverkas av flera strukturel­la förändring­ar som vi har gjort, säger Alexander Johansson, affärsområ­deschef för Skandinavi­en.

Det är ett starkt 2017 för Greif Sweden, ett rekordresu­ltat ur flera hänseenden, enligt Alexander Johansson.

– Men det betyder inte att vi är nöjda i alla fall. Det finns alltid saker som går att göra bättre.

– Men mitt budskap är att vi idag står väsentligt starkare än vad vi gjorde för några år sedan.

I Falkenberg samlar bolaget mer än hälften av den totala omsättning­en. Där görs även fler produkter än i systerfabr­iken i Västerhani­nge, som enbart gör stålfat.

MEN DET HAR som sagt varit tuffa år för fabriken i Falkenberg.

Omsättning­en har minskat, personalst­yrkan har bantats och det har gjorts rationalis­eringar.

– Vi har lyckats göra det samti-

”Efter stora förändring­ar har vi lagt grunden för en lönsam tillväxt. Det gäller både för affärsområ­det i stort och för fabriken i Falkenberg” ALEXANDER JOHANSSON

affärsområ­deschef

digt som fabrikens lönsamhet har stärkts och vi står nu rustade inför framtiden.

Antal anställda är strax under hundra personer och det jobbas i flera skift.

På tjänsteman­nasidan har det flyttats tjänster från Västerhani­nge till Falkenberg. Samtidigt har en del jobb flyttats till servicecen­tret i Budapest.

Vilka utmaningar har Greif på sikt?

– Efter stora förändring­ar har vi lagt grunden för en lönsam tillväxt. Det gäller både för affärsområ­det i stort och för fabriken i Falkenberg. Fortsatt lönsamhet är viktigast.

Hur modern är fabriken?

– Vi har inte gjort nyinvester­ingar i fabriken under senare år. Det vi har gjort är underhåll och uppgraderi­ngar. Vi tittar nu på vilka möjlighete­r som finns framöver. Är det konkurrens i koncernen om vart nyinvester­ingar hamnar?

– Ja, så är det alltid i större koncerner. Men den kampen underlätta­s betydligt om det finns ett förtroende­kapital. Det bygger på att vi lyckas leverera förbättrin­gar och resultat.

ALEXANDER JOHANSSON har varit affärsområ­deschef i snart fem år och han kom från Pilkington.

– Mitt uppdrag när jag kom var att stärka lönsamhete­n. Nästa steg blir nu att uppnå en lönsam tillväxt, hela affärsområ­det har minskat i omsättning med 300 miljoner.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? AFFÄRSOMRÅ­DESCHEF. Alexander Johanssons uppdrag när han kom ny var att stärka Greif Swedens lönsamhet. ”Fortsatt lönsamhet är viktigast, säger han.”
Bild: OLA FOLKESSON AFFÄRSOMRÅ­DESCHEF. Alexander Johanssons uppdrag när han kom ny var att stärka Greif Swedens lönsamhet. ”Fortsatt lönsamhet är viktigast, säger han.”
 ??  ?? LÖNSAM TILLVÄXT. Alexander Johansson, affärsområ­deschef på Greif, är nöjd med att fabriken i Falkenberg har stärkt
LÖNSAM TILLVÄXT. Alexander Johansson, affärsområ­deschef på Greif, är nöjd med att fabriken i Falkenberg har stärkt
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? sin lönsamhet under 2017.
Bild: OLA FOLKESSON sin lönsamhet under 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden