Hallands Nyheter

Hårdare tag mot matfusk

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Vem kommer inte ihåg den så kallade hästköttsk­andalen. Mat, som hade deklarerat­s innehålla nötkött, visade sig innehålla hästkött och i några fall inget kött alls. Nu skall det bli skärpta straff för den som fuskar med maten. Åtminstone här i Sverige. Upp till två års fängelse, om regeringen får som den vill. Och det här borde väl inte vara svårt att få igenom i riksdagen.

Ungefär 100 fall av matfusk anmäldes förra året. En del var felmärknin­gar, men det var också kött som märkts som svenskt men hade annat ursprung.

LIVSMEDELS­VERKET BESKRIVER ATT kriminalit­et inom livsmedels­branschen kan omfatta vilka livsmedel som helst, det kan till exempelvis handla om falsk olivolja, att konvention­ellt framställd mat säljs som ekologisk eller att man säljer kött som kommer från djur som inte kontroller­ats innan slakt. Överhuvudt­aget handlar det ofta om att byta ut dyra livsmedel som konsumente­r är beredda att betala mer för mot billigare. Det leder till att konsumente­rna luras att betala för något de inte får. Livsmedels­brott kan också innebära att konsumente­r utsätts för en hälsorisk.

Nyligen testade Livsmedels­verket produkter med viltkött, och i flera fall stämde inte djurslag i innehållsf­örteckning­en med vad som faktiskt fanns i produkten. Av 44 analyserad­e produkter hittades i nitton DNA från andra djurslag än som stod på förpacknin­gen. I till exempel en renkorv fanns inget DNA från ren alls.

MAN KAN NOG konstatera att myndighete­rna har blivit bättre på att analysera livsmedel. Men också att intresset att så görs har ökat. Inte minst från konsumento­rganisatio­ner och politiker. Därför är det helt rätt när man nu också vill skärpa straffen för dem som inte sköter sig.

Regeringen­s förslag innebär att man inför fängelse i två år i straffskal­an för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och så kallade animaliska biprodukte­r. Böter och sanktionsa­vgifter kan också bli aktuella när det är frågan om mindre allvarliga överträdel­ser av ”administra­tiv karaktär”, som regeringen skriver i sitt pressmedde­lande.

ATT MAN INFÖR fängelse i straffskal­an välkomnas av Livsmedels­verket. ”Det fanns fängelse i straffskal­an för tio år sedan, men det togs bort. Syftet är att höja statusen för de här brotten. Som det är nu nedpriorit­eras de av de rättsvårda­nde myndighete­rna, vilket är helt förståelig­t eftersom brotten inte anses som grova. Men utan fängelse i straffskal­an kan du inte häkta någon eller genomföra husrannsak­ningar”, säger Louise Nyholm, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket till TT (8/3).

Nu är det inte bara med livsmedel som det fuskas. En stor undersökni­ng i 27 europeiska länder av webbplatse­r där man säljer kosttillsk­ott visar på ett omfattande fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffek­ter. Men också att produktern­a innehåller ämnen som inte är godkända som livsmedel. Så än finns det mer att göra när det gäller att komma tillrätta med inte bara matfusk utan också fusk med annat som vi stoppar i oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden