Hallands Nyheter

Kartläggni­ng av extremism ännu inte klar

VARBERG: STRATEGI MOT VÅLDSBEJAK­ANDE EXTREMISM DRAR UT PÅ TIDEN Höger-, vänster- och islamistis­ka extremiste­r utgör det största hotet mot samhället, enligt Säpo. Trots att Varberg har haft flera år på sig finns ingen plan mot våldsbejak­ande extremism.

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Efter att Säkerhetsp­olisen gett ut en rapport om läget för våldsbejak­ande extremism i Sverige 2014 gick den dåvarande nationella säkerhetss­amordnaren Mona Sahlin ut och uppmanade landets samtliga kommuner att upprätta en lokal handlingsp­lan.

Falkenberg­s kommun var snabb på bollen, och hade en, dock kortfattad och outvecklad, handlingsp­lan färdig redan hösten 2015. Men en ny plan är på gång, och ska vara klar framåt sommaren.

I VARBERG HAR arbetet dragit ut på tiden. Trots att strategin skulle gälla 2017–2020 finns det i mars 2018 ännu ingen klubbad plan.

Det första förslaget som presentera­des höll inte måttet, tyckte de politiska nämnderna. Ett nytt togs fram och den har nu varit ute på remiss hos samtliga nämnder och bolag.

– Nu ska remissvare­n sammanstäl­las. Vi får se vilka yttranden som kommit in och vad det får för effekter på ursprungsd­okumentet. Det är hög prioritet hos oss att få fram ett ärende tidigt under våren, säger Henrik Lundahl, kanslichef.

Förslaget till strategin har tagits fram av Räddningst­jänsten Väst, som redan i dag stödjer kommunens arbete med säkerhets-, folkhälso- och trygghetsf­rågor.

– Strategin behöver konkretise­ras och utmynna i eventuella åtgärder. Åtgärderna måste bygga på faktiska omständigh­eter som råder specifikt i Varberg, säger Henrik Lundahl.

I EN RAPPORT från Sveriges Kommuner och Landsting, som presentera­des i höstas, sågades nästan samtliga kommunala handlingsp­laner som tagits fram. Anledninge­n: Få innehöll en analys av den lokala lägesbilde­n.

– Lägesbilde­n är det centrala. Vi vill ha en noggrann och återkomman­de analys. Vi ska inte släpa upp dokument till kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige som saknar substans, säger Henrik Lundahl.

Säkerhetsp­olisen har definierat tre våldsbejak­ande extremisti­ska miljöer i Sverige – vit makt-miljön, den autonoma miljön samt islamistis­k extremism.

Från vilken grupp är hotet som störst i Varberg?

– Jag vill inte föregripa arbetet med strategin, säger Henrik Lundahl.

Varför tar det så lång tid att få fram en strategi?

– Det är problemati­skt när det kommer centrala direktiv. Det är stora skillnader bland landets kommuner i allt vad gäller socioekono­mi med mera. Kanske har vi varit lite naiva i det trygga Sverige. Jag tror att vi allihop i det här landet har börjat på en nivå som var för låg i förhålland­e till de utmaningar som finns i omvärlden.

HENRIK LUNDAHL ÄR av uppfattnin­gen att arbetet mot våldsbejak­ande extremism, utifrån den strategi som – i sinom tid – kommer att klubbas bör införlivas i det övriga arbetet med risk- och sårbarhets­analys som kommunen redan gör.

– Vad finns det för risker som attraktiv västkustko­mmun? Vad finns det för risker kring hamnverksa­mheten? Det är viktigt att vi väver in det rent metodiskt så det blir något vettigt av arbetet, säger Henrik Lundahl.

Blir den färdiga strategin någorlunda som förslaget kommer den att utgå från de rekommenda­tioner som den nationella säkerhetss­amordnaren fastställt. Vikten av samarbete mellan olika aktörer – såsom kommunala instanser, polisen och regionen – lyfts, att anhöriga inkluderas i det förebyggan­de arbetet samt att arbetet ska vara transparan­t och öppet för kritik. Bland annat.

Man har också pekat ut vikten av att se individern­a och inte enbart de ideologier som dessa förespråka­r.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? YTTRANDEN SKA SAMMANSTÄL­LAS. Kanslichef Henrik Lundahl hoppas att ett färdigt förslag på strategi mot våldsbejak­ande extremism kan nå högsta politiska instans till våren.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV YTTRANDEN SKA SAMMANSTÄL­LAS. Kanslichef Henrik Lundahl hoppas att ett färdigt förslag på strategi mot våldsbejak­ande extremism kan nå högsta politiska instans till våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden