Hallands Nyheter

Blöta och iskyla skapar pelletskri­s

HALLAND: PELLETSFÖR­BUNDET: ”SITUATIONE­N ÄR EXCEPTIONE­LL”

-

– Under vintern har vi fått leverera till flera kunder som vanligtvis inte handlar hos oss. Det beror på att många producente­r i Sverige exporterar sina varor och inte haft tillräckli­gt på lager för att uppfylla svenska marknadens behov, berättar Stefan Lyrevall på Derome.

En blöt höst har påverkat skogsbruke­n i Baltikum där produktion­en i stort sett har stått still. Även i södra Sverige har man haft svårt att utvinna material.

– Situatione­n är exceptione­ll, vanligtvis blir det inte brist överallt i Europa samtidigt, säger Bengterik Löfgren, koordinato­r på Pelletsför­bundet.

Att vädret var milt i början på januari resulterad­e i att Sverige exporterad­e mycket pellets. När kylan sedan slog till blev det ett stort bakslag för industrin. Men hos pelletspro­ducenten Derome i Kinnared har man hanterat krisen med lugn.

– Vi kan inte säga att sågverken bromsat vår produktion. Vårt sågverk har gått för fullt hela vintern. Men självklart har det påverkat producente­r som inte själva äger sågverk utan köper upp spån, säger Stefan Lyrevall på Derome. Han menar att detta är en tillfällig pelletsbri­st och att företaget nu ser ljuset i tunneln.

Det råder pelletsbri­st i hela Europa vilket gjort att efterfråga­n skjutit i höjden. På Derome i Kinnared har man aldrig tillverkat så mycket pellets under en månad som i februari.

PRODUCENTE­RNA AV PELLETS räknar på kalkyler från föregående år för att se till att inte överskotts­lagret blir för stort när säsongen går mot sitt slut.

– Ekonomerna brukar räkna på

 ??  ?? TRYCK PÅ PELLETS. Att vädret var milt i början på januari resulterad­e i att Sverige exporterad­e mycket pellets. När kylan sedan slog till blev det ett stort
TRYCK PÅ PELLETS. Att vädret var milt i början på januari resulterad­e i att Sverige exporterad­e mycket pellets. När kylan sedan slog till blev det ett stort

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden