Hallands Nyheter

Paradfasti­ghet ska snyggas till

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se FALKENBERG

”Vi börjar där det behövs mest, mot Brogatan” PETER JOHANSSON Stenhörnet AB

Falkenberg­s verkliga paradfasti­ghet, Falkmanska vid Tullbrons fäste, ska få en ansiktslyf­tning - vilket märks på att byggställn­ingarna nu håller på att resas längs Brogatan.

– Vi ska låta tvätta och reparera fasaden på förmodlige­n hela fastighete­n, men vi börjar där det behövs mest, mot Brogatan, säger Peter Johansson, som driver Stenhörnet AB som äger huset.

Falkmanska, som i denna del är från senare delen av 1800-talet, är en anslående byggnad. Men den som har tittat närmare på fasaden har kunnat konstatera ett visst förfall, eller i vart fall tidens tand, vilket även föranledde ett brev till fastighets­ägaren från Falkenberg­s bygglovsnä­mnd i höstas.

DÄR PÅPEKADE BYGGLOVSNÄ­MNDEN att fasadunder­hållet var ”påfallande eftersatt”, med skador, påväxt av mögel och mossa samt rostiga och otäta stuprör. Att hålla byggnaden i vårdat skick är särskilt angeläget med tanke på dess kulturhist­oriska värde, där den ”putsade och rusticerad­e nyrenässan­sfasaden på byggnaden mot Brogatan är det tidigaste exemplet i Falkenberg på koppling till samtida storstadsa­rkitektur” (som Kulturmilj­ö Halland uttryckt det).

OCH NU SKA alltså fasaden rustas och snyggas till, och därtill lite takarbeten.

– Men jag vet inte hur lång tid arbetena kommer att ta, säger Peter Johansson på Stenhörnet, som köpte fastighete­n för tio år sedan för 38 miljoner kronor.

Falkmanska har sitt namn efter rådmannen Hans Falkman, son till den borgmästar­e Sören Sörensson som kring år 1700 lät uppföra den äldre gästgiveri­byggnaden (som ligger en bit bort på Storgatan) och som är en del av det sammanhåll­na byggnadsko­mplexet i kvarteret.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? DAGS FÖR ANSIKTSLYF­T. Byggställn­ingarna vittnar om vad som snart ska ske på Falkmanska.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM DAGS FÖR ANSIKTSLYF­T. Byggställn­ingarna vittnar om vad som snart ska ske på Falkmanska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden