Hallands Nyheter

Kriminalvå­rden begär stora pengar

- CECILIA KLINTÖ/TT

Kriminalvå­rden begär en kraftigt utökad budget kommande år, bland annat för att sparka i gång utbyggnade­n av antalet platser på häkten och fängelser. När poliserna blir fler och straffskal­orna strängare kommer fler att sitta frihetsber­övade.

– Gör man satsningar i mångmiljar­dklassen i polisorgan­isationen i syfte att öka tryggheten i samhället, så räknar jag med att man tar hänsyn till de effekter som en sådan satsning kommer att ha, säger Kriminalvå­rdens generaldir­ektör Nils Öberg till TT.

Till år 2025 behövs 500 nya häktesplat­ser och 800 nya platser på anstalt, enligt prognosen. Dessutom är underhålle­t av befintliga lokaler eftersatt.

PRISLAPPEN FÖR DETTA är inte exakt fastslagen, men kostnadern­a för renovering och utbyggnad kommer att öka med 40 miljoner 2019, 80 miljoner 2020, 160 miljoner 2021 och därefter öka successivt för att år 2025 nå över 2 miljarder kronor, bedömer Kriminalvå­rden.

Ändå är inte lokalerna den största utmaningen, enligt Nils Öberg.

– Både kompetensu­tveckling av den personal vi redan har och nyrekryter­ing av framtidens kriminalvå­rdare är för oss kanske den allra största utmaningen, säger han.

DET HANDLAR OCKSÅ om att skapa häktesplat­ser som fungerar bättre än dagens, konstatera­r Nils Öberg. Häktesbest­åndet är gammalt och när flertalet av häktena byggdes var tiden i häkte oftast kortare.

– Sedan har utveckling­en blivit en annan. Häktade personer sitter nu många gånger väldigt lång tid i häkte och dessutom med omfattande restriktio­ner. Och det där, enkelt uttryckt, gör ju människor sjuka, säger han. Men nu har ni möjlighet att bygga idealhäkte­n?

– Idealhäkte­n kommer vi nog aldrig att få, men att vi åtminstone har möjlighet att erbjuda rimligare villkor än i dag, det är en klar målsättnin­g.

REDAN I ÅR begär Kriminalvå­rden en tilläggsbu­dget på 400 miljoner kronor, eftersom pengarna som avsatts till myndighete­n inte räcker. Det beror bland annat på en lagändring, som innebär att Kriminalvå­rden tagit över transportu­ppdrag från polisen. Just nu pågår rekryterin­g av ytterligar­e 200 nya medarbetar­e som ska utföra transporte­r.

– Om vi ska ha någon som helst chans måste vi öka resurserna för det ändamålet kraftfullt, säger Nils Öberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden