Hallands Nyheter

Ny barnlag aktuell 2020

SVERIGE: REGERINGEN VILL GÖRA BARNKONVEN­TIONEN TILL SVENSK LAG

-

FN:S konvention om barnets rättighete­r antogs av FN:S generalför­samling den 20 november 1989 och trädde i kraft 1990.

Barnkonven­tionen är ett rättsligt bindande internatio­nellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättighete­r, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar.

Den innehåller 54 artiklar, varav fyra är grundlägga­nde principer som alltid ska beaktas vid frågor som rör barn:

* * *

För att göra reklam för lagförslag­et besökte barn- äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren (S) Rålambshov­sskolan i Stockholm. Där träffade hon elever i klass 8D och svarade på frågor.

– Sverige är ett väldigt barnvänlig­t land. Men det kan göras mer, säger Hallengren.

Sverige var ett av de första länderna som skrev under FN:S barnkonven­tion. Men den blir svensk 1. Alla barn har samma rättighete­r och lika värde.

2. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

3. Alla barn har rätt till liv och utveckling.

4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respektera­d. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificera­t barnkonven­tionen. Sverige ratificera­de barnkonven­tionen 1990 som ett av de första länderna.

Regeringen avvisar den tunga kritiken mot att göra barnkonven­tionen till svensk lag. Nu läggs en propositio­n fram för riksdagen.

lag först den första januari 2020, 30 år efter att den trädde i kraft.

– Det är väldigt symboliskt viktigt. Det är en viktig signal man skickar, säger Hallengren.

INFÖR ATT LAGEN ska träda i kraft ska regeringen genomföra ett treårigt ”nationellt kunskapsly­ft” om barnkonven­tionens innehåll och ta fram en vägledning om hur den ska tolkas.

För tolkningsp­roblemen är många, anser kritikerna, och tunga instanser har avrått regeringen från att inkorporer­a barnkonven­tionen i svensk lag. Lagrådet har avstyrkt förslaget bland annat för att ”de flesta av konvention­ens artiklar är allmänt hållna och utformade så att de inte passar för en direkt tillämpnin­g i enskilda fall”.

Lagrådet har även ifrågasatt om det finns ett behov att göra lag av konven-

 ??  ?? BESÖKTE ELEVER. Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r (S), höll pressträff om att barnkonven­tionen
BESÖKTE ELEVER. Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r (S), höll pressträff om att barnkonven­tionen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden