Hallands Nyheter

Ny barnlag kan skapa oönskade effekter

- ANJA HAGLUND/TT

Trots hård kritik går regeringen vidare med lagförslag­et om att göra barnkonven­tionen till svensk lag. Juridikpro­fessor Mårten Schultz varnar för oönskade effekter.

– Det är ett dokument som svårligen låter sig införlivas i vanlig lag, säger Schultz, som är professor i civilrätt inriktad på skadestånd­srätt.

Regeringen beslutade i somras att barnkonven­tionen ska bli lag den 1 januari 2020. Nu står det klart att det formella beslutet att lämna en propositio­n till riksdagen fattas i morgon.

Detta sker trots att flera juridiska instanser avstyrkt förslaget, bland annat med argumentet att formulerin­garna i konvention­en är för vaga för att tillämpas i domstol.

Även de tunga juristerna i Lagrådet har invänt, och bland annat pekat på att artiklarna i konvention­en redan återspegla­s väl i svensk lag.

MÅRTEN SCHULTZ ANSER inte att det är självklart att ett införlivan­de av barnkonven­tionen i svensk lag skulle stärka barnens rättighete­r. Framför allt ser han risker kring frågan om huruvida ansvar ska kunna utkrävas eller inte.

– Om vi tillåter att barnkonven­tionen blir ansvarsgru­ndande innebär det massor med svårighete­r. Ska man kunna få skadestånd för att man som barn inte fått tillräckli­gt med kunskap om vad som står i barnkonven­tionen (vilket stadgas i en av artiklarna)? Hur ska man se på rätten till en meningsful­l fritid – ska kommunen bli skadestånd­skyldig om man haft en meningslös fritid? frågar han.

Samtidigt riskerar alternativ­et – att Sverige inte tillåter att barnkonven­tionen kan läggas till grund för ansvar – att underminer­a konvention­ens status.

– Då blir ju barnkonven­tionen någon slags b-rättighete­r i vårt rättighets­system, och det blir inte heller bra, säger Schultz.

STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN slog i sin första regeringsf­örklaring 2014 fast att barnkonven­tionen skulle bli svensk lag. En utredning om saken visade att det fanns tydliga brister i hur barns rättighete­r tas tillvara i Sverige, bland annat fungerar inte alltid regeln om barnets bästa och barn får inte alltid komma till tals i frågor som rör dem. Sverige har även vid flera tillfällen fått kritik från FN:S barnrättsk­ommitté för att inte tillräckli­gt bra leva upp till bestämmels­erna.

Mårten Schultz påpekar att frågan inte är svart-vit.

– Allt är inte ansvarsjur­idik, det kanske finns andra fördelar som väger upp. Det kanske har gynnsamma effekter för exempelvis migrations­juridiken eller familjerät­ten, som gör att man tycker att det är värt att hantera de här svårighete­rna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden