Hallands Nyheter

Ljungberg – experten som vill träna ett lag

- HENRIK SKIÖLD/TT

Han har i åratal haft en Greta Garbo-liknande attityd till medier och om privatlive­t vägrar han prata. Det går bättre med fotboll. Fredrik Ljungberg snackar löpvägar om kvällarna i Viasatstud­ion men hellre skulle han stå på planen och instruera spelare.

– Vi får se vad som händer, säger han hemlighets­fullt.

Åren går. Snart tio har passerat sedan Ljungberg avslutade sin landslagsk­arriär och i sommar är det elva år sedan han tackade för sig efter nio framgångsr­ika år i Arsenal. I svensk fotboll är han en av de allra främsta. Med tiden vill han skriva nya kapitel. Vid snart fyllda 41 år ser Ljungberg en lång tränarkarr­iär framför sig.

MEN JUST NU rör han sig i mindre hemtama miljöer, som expertkomm­entator i Viasats sändningar från Premier- och Champions League.

– Det får man säga. Inte så mycket gräs. Det är lite att lära, men roligt, säger han när TT träffar honom för en sällsynt intervju i Viasats lokaler på Ringvägen i Stockholm.

Åtskilliga av Ljungbergs tidigare lagkompisa­r i Arsenal och i landslaget har efter karriären lockats in på Tv-spåret som experter. För honom var det inte självklart. – För en gång skull kunde jag väl säga ja till något, komma hem till Sverige och prata lite svenska. Nu när jag tagit det lugnt ett år tänkte jag att det skulle passa.

Lugnet är ofrivillig­t. I en perfekt värld hade han fortfarand­e varit Andries Jonkers högra hand som assisteran­de tränare i Wolfsburg. Men efter ett fåtal omgångar av Bundesliga fick båda foten av klubben. Där stod Ljungberg med en nyvunnen men oväntad tidigt och mindre trevlig erfarenhet av toppfotbol­lens villkor. Hur upplevde du tiden i Wolfsburg?

– För mig var det fantastisk­t. Vi hade spelare som Mario Gómez, Luiz Gustavo och många andra stora spelare. Wolfsburg var i en oerhört tuff situation när vi kom dit (våren 2017). Jag tycker att vi löste det bra när allt pekade mot att vi skulle åka ur.

– FÖR MIG kunde det inte bli bättre. Ändå fick Jonker – som gav Född: 16 april 1977 i Vittsjö.

Familj: Gift med Natalie Foster, dottern Aria, 5, sonen Raphie, 3.

Bor: London.

Klubbar som spelare: Halmstad BK 1994–1998, Arsenal 1998–2007, West Ham 2007–2008, Seattle Sounders 2009–2010, Chicago Fire 2010, Celtic 2011, Shimizu S-pulse 2011–2012, Mumbai City 2014.

Landskampe­r/mål: 75/14.

Landslagsd­ebut: 24 januari 1998 mot USA i Orlando (0–1).

Främsta meriter: Vinnare av svenska cupen 1995, Sm-guld 1997, Vinnare av Premier League 2002 och 2004, vinnare av Fa-cupen 2002, 2003 och 2005, Champions Leaguefina­list 2006, US Open Cup 2009. Spelade VM 2002 och 2006, EM 2000, 2004 och 2008.

Ljungberg mycket ansvar på träningar och matcher – sparken i september.

– Efter fyra omgångar. Alla som kan fotboll ser att det är något annat... säger Ljungberg och skakar på huvudet.

MOTGÅNGEN RUBBAR INTE hans vilja att satsa på en tränarkarr­iär, men Ljungberg hoppar inte på vad som helst. Med fru och två små barn i London är det främst ett jobb på överkomlig­t avstånd från hemmet som prioritera­s.

 ?? Bild: BILDBYRÅN/ARKIV ?? VILL TILLBAKA SOM TRÄNARE. Fredrik Ljungberg, här med dottern Aria, vill gärna träna ett lag.
Bild: BILDBYRÅN/ARKIV VILL TILLBAKA SOM TRÄNARE. Fredrik Ljungberg, här med dottern Aria, vill gärna träna ett lag.
 ?? Bild: BILDBYRÅN/ARKIV ?? MERITER. Inte många spelare har upplevt det Fredrik Ljungberg gjort.
Bild: BILDBYRÅN/ARKIV MERITER. Inte många spelare har upplevt det Fredrik Ljungberg gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden