Hallands Nyheter

Goggia och Feuz tog hem störtlopps­cupen

- TT

Lindsey Vonn avslutade störtlopps­säsongen med ännu en seger. Men det räckte inte. Sofia Goggia blev tvåa och vann störtlopps­cupen med ynka tre poängs marginal. – Hon vann i dag. Men jag vann den här, säger Goggia och pekar på sin nyvunna pokal.

Vonn har tagit hem störtlopps­cupen åtta gånger sedan 2008. Men den här säsongen fick hon till slut se sig slagen.

Amerikansk­an vann visserlige­n säsongens sista tävling i discipline­n, i Åre, men hennes 43:e störtlopps­seger i karriären räckte ändå inte för att passera Sofia Goggia i sammandrag­et.

– Jag visste att allt hängde på hur hon körde. Hon körde bra och hon förtjänar titeln, säger Lindsey Vonn till SVT.

ITALIENSKA­N BLEV TVÅA, sex hundradela­r bakom Vonn, och det var precis tillräckli­gt för att hålla amerikansk­an bakom sig. Det är Sofia Goggias första totalseger i en världscupd­isciplin, och avslutar en säsong som också gav ett Os-guld i störtlopp i Pyeongchan­g.

– Jag har haft en fantastisk säsong som bara har blivit bättre med Osguldet och allt. Det var verkligen svårt att hålla koncentrat­ionen uppe i dag, tankarna for runt i huvudet. Så jag är extremt tacksam för det här, säger Sofia Goggia till SVT.

En tröst för Lindsey Vonn är att hon närmar sig Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscups­egrar. Segern i Åre var hennes 82:a i världscupe­n.

– Jag har chansen att ta en ny seger i morgon (super-g). Och nästa år hoppas jag definitivt slå rekordet. Men allt tävlande har slitit hårt på mitt knä, så det beror på hur det fungerar, säger Lindsey Vonn.

– Men Ingemars rekord är mitt största mål från och med nu.

Trea blev amerikansk­an Alice Mckennis, 28 hundradela­r bakom sin landsmanin­na.

ÄVEN HERRSIDAN FICK en förstagång­svinnare av störtlopps­cupen. Schweizare­n Beat Feuz hade redan greppet om titeln men såg för säkerhets skull till att hålla enda utmanaren, Norges Aksel Lund Svindal, bakom sig.

Han blev trea bakom den österrikis­ka duon Vincent Kriechmayr och Matthias Mayer som delade på segern, fyra hundradela­r före Feuz. Aksel Lund Svindal blev fyra, tolv hundradela­r från segern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden