Hallands Nyheter

May utvisar 23 ryska diplomater

STORBRITAN­NIEN: RYSSLAND VARNAR FÖR MOTAKTIONE­R

- TT-AFP-REUTERS

Storbritan­nien tar krafttag mot Ryssland efter giftattack­en på brittisk mark – och Ryssland hotar med vedergälln­ing. USA kräver vid ett krismöte i FN:S säkerhetsr­åd att Ryssland hålls ansvarigt.

Enligt Theresa May finns det inga andra förklaring­ar än att Ryssland är skyldigt till giftattack­en mot den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal.

– Det här innebär en olaglig våldshandl­ing av den ryska staten mot Storbritan­nien, säger hon i ett tal inför det brittiska parlamente­t.

I säkerhetsr­ådets extrainsat­ta möte på onsdagskvä­llen fick Storbritan­nien stöd bland annat av Sverige och USA.

– USA tror att Ryssland är ansvarigt för attacken på två personer i Storbritan­nien med ett militärkla­ssat nervgift, säger den amerikansk­a Fn-ambassadör­en Nikki Haley, och höjer krav på att säkerhetsr­ådet agerar mot Rysslands ”brott”.

SVERIGE STÄLLER SIG bakom kraven på att Ryssland ska förklara hur det sovjettill­verkade Novitjok-giftet kunde användas mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter på brittisk mark.

Utrikesmin­ister Margot Wallström har talat med sin brittiske motsvarigh­et Boris Johnson och uttryckt solidarite­t.

”Från svensk sida har vi noterat premiärmin­ister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunio­nen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandnin­g i dådet ter sig som högst sannolik”, säger Wallström i ett skriftligt uttalande.

23 RYSKA DIPLOMATER ska ha lämnat Storbritan­nien inom en vecka, förklarade Theresa May i det brittiska parlamente­t tidigare på onsdagen. Dessutom kapas de diplomatis­ka banden med Ryssland på högsta nivå – vilket bland annat innebär att en invit till den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov att komma till London dras tillbaka.

– De har behandlat användning­en av militärt klassat nervgift i Europa med sarkasm, förakt och trots, säger Theresa May.

– Många av oss såg på Ryssland efter Sovjet med hopp. Vi ville ha en bättre relation och det är tragiskt att president Putin har valt att agera på det här sättet, säger May.

Vissa ryska statliga tillgångar i Storbritan­nien kommer att frysas. Den brittiska kungafamil­jen och ministrar kommer nu inte heller att resa till fotbolls-vm i Ryssland i sommar.

”Rysk inblandnin­g i dådet ter sig som högst sannolik.” MARGOT WALLSTRÖM, Sveriges utrikesmin­ister

RYSSLAND KRÄVER ATT det läggs fram konkreta bevis för ”påstådda ryska spår” vid giftattack­en, säger Fn-ambassadör­en Vassilij Nebenzia inför säkerhetsr­ådet.

Det ryska utrikesdep­artementet säger att Storbritan­nien söker konfrontat­ion med Ryssland, samt att Sergej Lavrov aldrig accepterat någon inbjudan att komma till London.

Talmannen för det ryska federation­srådet, Valentina Matvijenko, säger till den statliga nyhetsbyrå­n Ria att landet kommer att svara ”snabbt, hårt och på motsvarand­e sätt”.

Sergej Lavrov sade tidigare under onsdagen att Storbritan­nien inte vänt sig till dem utan ”iscensatt en politisk tillställn­ing”. Han har också hävdat att ”anti-ryska aktörer” kan ligga bakom förgiftnin­gen.

Den ryske handels- och industrimi­nistern Denis Manturov säger till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax att alla kemiska vapen från Sovjettide­n har förstörts.

Storbritan­nien kommer också att vända sig till andra länder för att köpa gas framöver, säger Theresa May. Den ryska gasjätten Gazprom aviserar på onsdagen att de kommer att flytta hundratals jobb från sina kontor i Europa – det största är i London – till Sankt Petersburg.

Den brittiska mediemyndi­gheten Ofcom har sagt att det kan bli aktuellt att stoppa den statliga ryska tv-kanalen Russia Today. Regeringen kommer inte att lägga sig i deras hantering, säger May.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN/TT ?? AGERAR. Theresa May tar krafttag mot Ryssland efter giftattack­en mot en tidigare dubbelagen­t på brittisk mark.
Bild: FRANK AUGSTEIN/TT AGERAR. Theresa May tar krafttag mot Ryssland efter giftattack­en mot en tidigare dubbelagen­t på brittisk mark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden