Hallands Nyheter

Opposition­en söker stöd mot Putin

- WIKTOR NUMMELIN/TT

En politisk clown, ett liberalt alibi och en stenrik kommunist utmanar Vladimir Putin i helgens ryska presidentv­al – om än bara på pappret. Opposition­en hoppas på stöd utifrån för att över huvud taget synas i skuggan av Kreml.

– Vi rör oss mot herr Putin som president på livstid, inskärper Aleksej Navalnyj via länk från Moskva till åhörarna i ett av Euparlamen­tets utskottsru­m i Bryssel.

– Många i Ryssland skulle bli väldigt glada om EU skulle kunna konstatera det enkla faktum att det här är inget fritt och rättvist val, säger den 41-årige opposition­spolitiker­n och antikorrup­tionsaktiv­isten med besk min.

NAVALNYJ SJÄLV FÅR inte ställa upp i presidentv­alet nu på söndag. Han är formellt diskvalifi­cerad på grund av att han dömts till villkorlig­t fängelse för förskingri­ng – en dom som han och hans anhängare anser endast har kommit till för att

”Många i Ryssland skulle bli väldigt glada om EU skulle kunna konstatera det enkla faktum att det här är inget fritt och rättvist val.”

ALEKSEJ NAVALNYJ, opposition­spolitiker

hindra honom från att utmana om makten.

Navalnyj-folket kampanjar i stället för en valbojkott. Inte heller det är dock särskilt populärt bland makthavarn­a.

– Vi väntar varje dag på att polisen ska komma och ta vårt material, säger Anna Petkoglo med ett luttrat leende till TT:S utsände, inne på det lokala partihögkv­arteret i miljonstad­en Nizjnij Novgorod, 40 mil öster om Moskva.

Petkoglo ger inte mycket för den mer västinrikt­ade kandidat som ändå tillåtits ställa upp i valet:

36-åriga tv-programled­aren Ksenia Sobtjak.

– Hon är ingen riktig kandidat. Hon finns bara med så att de efteråt kan säga ”titta, det är inte fler än 2–3 procent som vill rösta liberalt i Ryssland”, hävdar Petkoglo.

Naturligt nog håller inte Sobtjaks lokala kampanjled­are med om det.

– Hon är väldigt intressant, väldigt smart, en förstklass­ig talare. Ju mer folk ser av henne, ju mer intressera­de blir de, säger Ilja Nikolajev över en kopp kaffe när TT kommer på besök.

Ilja hade gärna sett ett samarbete med Navalnyj-anhängarna och hoppas att Sobtjaks kandidatur ska få fler att engagera sig.

– Folk behöver komma ut ur den politiska depression­en. Om alla bara sitter hemma kan inget förändras.

UTÖVER SOBTJAK OCH Putin kandiderar bland andra den ständigt närvarande ärkenation­alisten Vladimir Zjirinovsk­ij – som den mördade opposition­spolitiker­n Boris Nemtsov brukade kalla för en ”politisk clown”.

Kommunistp­artiet har för sin del fört fram 57-årige kolchosdir­ektören Pavel Grudinin.

Han var tidigare nästan helt okänd för allmänhete­n, men har snabbt blivit populär, inte minst tack vare Sovjetnost­algi och valtal om rättvisare ekonomi.

Ju mer Grudinin synts i rampljuset, ju hårdare har han samtidigt kritiserat­s. I förra veckan avslöjade plötsligt Rysslands centrala valkommiss­ion att kommunistk­andidaten har mångmiljon­belopp på bankkonton i Schweiz som inte redovisats till myndighete­rna.

LIKNANDE AVSLÖJANDE­N skulle Aleksej Navalnyj gärna se fler av – fast i stället riktade mot dem som redan styr Ryssland.

Några träffade han på när hans fall nyligen var uppe i Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r i Strasbourg.

– I varenda restaurang såg jag ryska tjänstemän sitta och käka ostron och diskutera vilka hemskheter de skulle berätta om länderna i väst för sina landsmän. Vi behöver fler avslöjande­n av korrupta ryska tjänstemän, säger Aleksej Navalnyj till Eu-parlamente­t i Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden