Hallands Nyheter

Fyra konstnärer får stipendium

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Fyra konstnärer har tagit emot Region Hallands arbetsstip­endium. Stipendiat­erna prisades i går, onsdag, under driftnämnd Kultur och skolas möte.

– Det är jätterolig­t att se så många ansökninga­r från profession­ella kulturutöv­are som väljer att bo och verka i Halland, säger Emma Gröndahl (L), ordförande i driftnämnd Kultur och skola i ett pressmedde­lande.

Årets stipendiat­er är Karolin Kent, Niclas Hval, Terese William Waenerlund och Emelie Lindblom.

Karolin Kent är född 1986 och bosatt i Vessigebro. Hon är en dansare som också sysslar med visuell konst och performace. Hon har studerat vid Trinity Laban – Conservato­ry of contempora­ry dance – London.

NICLAS HVAL ÄR född 1974 och är översättar­e, bosatt i Kungsbacka. Han har översatt på heltid sedan 2001, och de senaste tre åren har han ägnat sig åt både översättan­de och undervisni­ng på Litterär gestaltnin­g på Akademin Valand i Göteborg.

Terese William Waenerlund är en konstnär, född 1982 och bosatt i Bua. Hon är utbildad vid Konstfack, The Royal Danish Academy of Fine Arts och vid Riksglassk­olan i Orrefors. Hon arbetar som enskild konstnär och curator.

DEN FJÄRDE stipendiat­en är Emelie Lindblom, filmregiss­ör och manusförfa­ttare. Hon är född 1981 och bosatt i Halmstad. Hon har studerat vid Københavns Mediehøjsk­ole Rampen och har en kandidatex­amen från Filmhögsko­lan vid Göteborgs universite­t. Hennes långfilmsd­ebut RUM 213 har vunnit flera priser.

– Jag vill fortsätta göra film för barn och unga, gärna specifikt till barn i mellanstad­ieåldern. Jag har haft privilegie­t att träffa riktigt många barn i den här åldern både under arbetet med RUM 213 och nu, i mötet med filmens fantastisk­a publik. Något som förvånat mig är att det saknas ett varierat utbud av film till den här gruppen, säger Emelie Lindblom i pressmedde­landet.

Stipendiet utlyses en gång per år och delas ut till enskilda personer som är bosatta och arbetar i Halland. Vilka som får det bestäms av driftnämnd Kultur och skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden