Hallands Nyheter

Gunilla Gessles konst ställs ut

- AGNES ARONSSON

Under torsdagen börjar en postum utställnin­g av Gunilla Gessles konstverk, nästan två år efter hennes död. I två veckor hänger hennes verk ute för allmän beskådan på Konsthörna­n i Falkenberg.

– Det är sådant som har hängt på väggen hemma hos henne. En del är inramat och en del är oinramat. Det är inte ett specifikt tema, utan det är en personlig utställnin­g som återspegla­r hennes konstnärsk­arriär, säger hennes son Christofer Loneberg Gessle.

KONSTNÄREN GUNILLA Gessle, som var syster till Per Gessle, gick bort 2016. Hon hade då arbetat med sin konst på heltid sedan hon gått i pension. Främst målade hon med akryl på papper och duk.

– Det betydde väldigt mycket för henne när hon kunde gå i pension, och börja jobba mer med konsten. Dessutom kryddade det pensionspe­ngarna lite mer och hon kunde ha kvar sin bil trots att hon inte hade lön. Hon tyckte att det var viktigt att ha konsten som ett slags arbete. Jag tror att hon tog allvarligt på det, säger sonen.

Lite drygt 20 tavlor ställs ut, målade mellan 2004 fram till hennes död. Under torsdagen och fredagen är det smygvisnin­g. På lördag hålls vernissage­n.

– Jag har valt ut favoritern­a. Jag kommer sätta prislappar på en del, och privat ägo på en del. Jag är ensam arvinge och har fått hela hennes ateljé som har flyttat in i källaren på mitt hus. Det är väldigt fullt där, men jag vill inte sälja av allting för då kommer jag sakna dem, säger han.

CHRISTOFER LONEBERG Gessle, boende i Getinge tillsamman­s med sin fru, är själv konstnär med inriktning­en skulptur. Trots att hans och Gunillas stilar skiljer sig en del åt lyckas han ändå beskriva sin mammas konst.

– Det är ganska glad, lekfull och abstrakt konst. Men ibland är den också eftertänks­am med dova färger. Man ser att det återspegla­r hennes olika sinnesstäm­ningar som hon har uttryckt genom åren.

Gunilla Gessles konst ställs ut retrospekt­ivt torsdag till lördag vecka 11 och 12.

 ?? Bild: PRIVAT ?? UTSTÄLLNIN­G. Christofer Loneberg Gessle vid ett konstverk av Gunilla Gessle.
Bild: PRIVAT UTSTÄLLNIN­G. Christofer Loneberg Gessle vid ett konstverk av Gunilla Gessle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden