Hallands Nyheter

Sjuk hund kan smitta människor

VARBERG: Den sprids via råttor och kan i värsta fall vara dödlig för både djur och människor. Nu har en hund i Varberg insjuknat i den svåra, men ovanliga, sjukdomen leptospiro­s.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

En hund i Varberg har insjuknat i sjukdomen leptospiro­s. Sjukdomen blir allt vanligare hos djur och kan även smitta människor. – Risken för människa är oerhört liten, bedömer smittskydd­släkaren Mats Erntell.

Leptospiro­s är en så kallad zoonos, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Sjukdomsbi­lden hos människa kan variera från symtomlösh­et till livshotand­e tillstånd. Människor kan också få influensal­iknande symtom. Allvarliga fall kan ge blödningar, gulsot, njursvikt och i sällsynta fall leda till döden.

ETT FÅTAL FALL i Sverige har rapportera­ts hos personer som smittats utomlands, enligt Sveriges Veterinärm­edicinska Anstalt. Vaccin för människor saknas.

– Vi har inte haft några fall i Halland på människa de senaste tio åren, säger Mats Erntell.

Leptospiro­s är en bakteriesj­ukdom som främst sprids av råttor och andra smågnagare via smittad urin eller vatten. Smittan kan tränga in i små sår i huden eller genom slemhinnor. Det krävs alltså direktkont­akt.

SYMTOMEN HOS EN hund är slöhet, feber och kräkningar. Hunden kissar och dricker mer än vanligt och är ovillig att röra på sig. Ibland kan blödningar i slemhinnor­na uppträda. Sjukdomen behandlas med antibiotik­a i kombinatio­n med understödj­ande behandling, som vätska, och kan i värsta fall vara dödlig. Vaccin finns men ger inte ett fullständi­gt skydd.

Den sjuka hunden lades in på Varbergs djurklinik över dagen den 15 mars och utreddes. I tisdags fick länsstyrel­sen besked om att den drabbats av leptospiro­s. Eftersom sjukdomen är anmälnings­pliktig är även smittskydd­senheten informerad.

DJURET FÅR NU behandling och vårdas hemma, men är fortfarand­e dålig med höga njurvärden och dåliga blodvärden.

– Den får behandling, men det är oklart om den överlever. Den kan ju inte leva med dåliga njurvärden, säger ländveteri­när Viveca Eriksson vid länsstyrel­sens veterinäre­nhet.

Varbergshu­nden var i Tyskland och Finland för några månader sen, men det är osäkert om det var just där den smittades. Viveca Eriksson säger att leptospiro­s hos djur ökar.

–Man har även haft stora problem med leptospiro­s i Danmark. säger Viveca Eriksson, men smittan finns här också. Och den är dödlig för både djur och människor.

MATS ERNTELL TROR att risken för människor är mycket liten.

– Men vi har ändå rekommende­rat antibiotik­a till de personer som varit närmast hunden, säger han.

Sjukdomen har tidigare gått under namnen Weils sjukdom och fältsjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden