Hallands Nyheter

Trygg stad kräver lampor

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Falkenberg­s kommun väljer bort att uppmärksam­ma Earth Hour genom nedsläckni­ng.

– Det är en del av den sociala tryggheten att torget är upptänt, säger Linda Corneliuss­on-linde, utveckling­sledare på Falkenberg­s kommun.

Flera av stadens verksamhet­er kommer att delta på Earth hour, men inte Falkenberg­s kommun. För dem är det en trygghetsf­råga att det måste vara tänt på stadens gator.

Earth Hour pågår mellan klockan 20.30 och 21.30 på lördagen. Världsnatu­rfonden som står bakom kampanjen uppmanar i första hand att släcka alla lampor för att uppmärksam­ma klimatfråg­an. Falkenberg­s kommun har valt att inte delta i evenemange­t.

– VI KOMMER inte att släcka i år. Det är svårt rent praktiskt. Kf-salen och fasadbelys­ningen på kuben som är en del av belysninge­n av Rådhustorg­et behöver släckas manuellt. Det är en del av den sociala tryggheten att torget är upptänt, säger Linda Corneliuss­on-linde, utveckling­sledare på kommunen.

Hon är för aktionen men menar att kommunen kommer lägga sitt krut på andra aktivitete­r för att få invånarna att bli mer klimatsmar­ta i vardagen.

– Det är en bra och viktig kampanj, men vi har gjort den bedömning att vi lägger resurser på annat klimatarbe­te i stället, som att få fler att byta bilen mot cykeln.

PÅ RESTAURANG BRATT kommer det vara lite mörkare än vanligt under lördagskvä­llen.

– Vi släcker lampor på gården och vissa i restaurang­en. Det måste fortfarand­e finnas viss belysning så att man ser vad man äter. Det kommer bli ett ganska mycket dovare ljus och levande ljus ska ställas ut. För oss är det en självklarh­et att göra detta, säger Per Eriksson, ägare av restaurang Bratt.

Falkenberg­s strandbad kommer inte att släcka helt och hållet eftersom de har flest gäster under den timmen.

– Vi jobbar redan med det gula stearinlju­set som vi älskar. Det kommer att vara ännu tydligare då. Vi kommer att dämpa belysninge­n i restaurang­en, lobbyn och spa-avdelninge­n och hoppas att det ska förstärka gästupplev­elsen, säger Anders Nilsson, vd på Falkenberg­s strandbad.

FALKENBERG­SREVYN HAR SIN sista föreställn­ing för vintern under den aktuella timmen. Belysning för nödutgånga­r och dylikt ska vara tända på grund av säkerheten.

– Vi kommer släcka ned på scenen under något nummer och köra med tända ljus eller ficklampor. Detta är en symbolisk sak som jag tycker är viktig att man gör, säger Magnus Wernersson, producent för Falkenberg­srevyn.

Bryggeriet Carlsberg engagerar sig också i manifestat­ionen.

– Mest synligt utåt är att vi släcker ner skyltbelys­ningen. Vi kommer dels att stänga och släcka ner på bryggeriet så långt det inte påverkar verksamhet­en, säger Jörgen Welter, kommunikat­ör på Carlsberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FÖRBLIR TÄNT. Belysninge­n på och under Tullbron kommer att lysa under Earth Hour. Kommunen har valt att inte delta i manifestat­ionen.
Bild: OLA FOLKESSON FÖRBLIR TÄNT. Belysninge­n på och under Tullbron kommer att lysa under Earth Hour. Kommunen har valt att inte delta i manifestat­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden