Hallands Nyheter

Jari hjälper barn i Nepal

FALKENBERG: JARI HJÄLPER GÄRNA UTSATTA BARN I NEPAL

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Böljans ordförande Jari Kinnunen hjälper utsatta barn i Nepal. Det gör även förre fotbollsst­järnan Steve Galloway som föreläser i Falkenberg om sin tuffa uppväxt.

Böljans ordförande Jari Kinnunen är djupt engagerad i välgörenhe­tsprojekt i Nepal. Det är även förre fotbollsst­järnan Steve Galloway som föreläser exklusivt i Falkenberg.

Falkenberg­are på besök i Nepals huvudstad Katmandu kan faktiskt stöta på personer klädda i tröjor från IF Böljan eller Falkenberg­s FF. Båda föreningar­na har nämligen skänkt tröjor till ett skolprojek­t via Transparen­t Aid, en ideell organisati­on som arbetar med att förbättra förutsättn­ingarna för utsatta barn.

Kopplingen mellan Böljan och Transparen­t Aid är att Jari Kinnunen är ordförande för båda. Hans engagemang för projekten i Nepal är resultatet av sitt första besök i landet 1990.

– Jag blev vän med en nepales som hjälpte oss med en trekkingtu­r i Annapurna. Han har fyra egna barn men började hjälpa och ta hand om utsatta barn. Det växte och 2007 hjälpte han en amerikansk­a på en trekking.

– När hon åkte hem till Los Angeles sålde hon alla sina ägodelar där och fick ihop ett startkapit­al till ett barnhem i Katmandu. Barnhemmet samarbetar med en skola och vi hjälper dem med olika aktivitete­r, förklarar Jari.

HAN HAR SJÄLV varit i Nepal åttanio gånger vid det här laget. Bland annat har man startat fotbollstr­äningar för flickor. Tre tjejer från Böljan har också åkt över och höll i träningar ett tag.

En annan som engagerat sig är fotbollssp­elaren Steve Galloway som bland annat spelat i Crystal Palace och var en mycket populär profil i Djurgården ett par år. Han

avslutade karriären i Umeå där han även varit tränare och har sin hemadress i dag.

– Steve brinner också för det här barnhemmet och sitter med i styrelsen för Transparen­t Aid. Han har varit med i Nepal två gånger och fått uppdraget att hålla i de här träningarn­a som inriktar sig på flickor.

Galloway har sina rötter i Jamaica men föddes i Tyskland och växte upp i England. Han hade en tuff uppväxt och övergavs av båda sina föräldrar med ett halvårs mellanrum när han var elva år.

Idrotten blev räddningen att hamna rätt i livet även om han utsatts för rasism både på och utanför planen.

Detta och en hel del annat kommer Steve att berätta om vid en exklusiv föreläsnin­g på Walencia i Falkenberg på söndag.

PENGARNA MAN FÅR in på föreläsnin­gen går till välgörenhe­tsprojekte­t i Nepal. Det kan tilläggas att Jari, Steve och alla andra hjälparbet­are inom Transparen­t Aid åker till Nepal på egen bekostnad varje gång. Alla insamlade pengar går oavkortat till verksamhet­er där och det handlar inte bara om fotboll. Jari var till exempel i Katmandu så sent som i december och lämnade 30 ipads till skolan Sagarmatha Educationa­l Academy som man fått via Lin Education i Sverige.

– Nu satsar vi på att ordna en stor fotbollstu­rnering för tjejer i Katmandu. Den skulle gått 2015 men fick ställas in när landet drabbades av jordbävnin­gar som dödade 10 000 människor och skadade 25 000. Våra barn fick sova utomhus i en månad.

– Vi har även ett projekt att försöka köpa eller bygga ett nytt hus åt barnhemmet som drabbats av ständiga hyreshöjni­ngar, förklarar Jari Kinnunen.

”Jag blev vän med en nepales som hjälpte oss med en trekkingtu­r i Anapurna.”

JARI KINNUNEN

 ??  ?? INTE BARA FOTBOLL. Jari Kinnunen (längst upp till höger) besökte Nepal så sent som i december och överlämnad­e då 30 ipads till skolan Sagarmatha Eduinstruk­tion cational Academy. Här får eleverna
om hur de används.
INTE BARA FOTBOLL. Jari Kinnunen (längst upp till höger) besökte Nepal så sent som i december och överlämnad­e då 30 ipads till skolan Sagarmatha Eduinstruk­tion cational Academy. Här får eleverna om hur de används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden