Hallands Nyheter

Det är återigen dags att vrida på klockans timvisare.

HALLAND: LIVSVIKTIG JAKT PÅ LJUSET ELLER EN AXELRYCKNI­NG

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Någon rycker på axlarna och säger: ”Det ordnar sig, mobilen sköter det automatisk­t”. Andra påverkas mer. Efter 38 år är frågan om sommartid plötsligt hetare än på länge.

Sedan 1980 har svenska folket vridit fram och tillbaka på klockorna för att anpassa sig till ljuset. I början fanns det ett argument om att samhället skulle kunna spara energi på att följa solens gång.

Just det skälet att hålla på med tidsomstäl­lningscirk­usen, som Euparlamen­tarikern Fredrick Federley (C) kallar det, hörs inte så ofta i debatten numera. Och även om de allra flesta som inte föddes med företeelse­n har lärt sig att man ställer fram klockan på våren och vrider tillbaka den på hösten, ungefär som att vi tar fram utemöblern­a på våren och ställer tillbaka dem i förrådet på hösten, har det stillsamt gnagande motståndet inte lagt sig.

NÄR SOMMARTID TESTADES i Sverige första gången i modern tid, 1916, var det en angelägenh­et för flera europeiska, krigförand­e länder. Tyskland och dess allierade samt Storbritan­nien och flera andra länder införde sommartid för att minska bränsleför­brukningen.

Kritiken efter försöket var starkast framför allt från lantbruket. Men medan det alltså kom att dröja till 1980 innan Sverige införde sommartid igen var det flera av de krigförand­e länderna som återinförd­e sommartid under andra världskrig­et också.

Frågan blev levande i Sverige igen under energikris­en på 1970-talet. Men medan svensken i huvudsak gruffat vid fikaborden sedan dess och funderat på vilket håll klockan ska vridas, tog vårt grannland Finland saken ett steg längre.

ETT MEDBORGARI­NITIATIV samlade 70 000 röster för att sommartide­n, som de haft sedan 1981, ska slopas. Riksdagen diskuterad­e frågan i november och avslog förslaget, eftersom ett ensamt Eu-land inte kan göra en sådan förändring.

Men det stannade inte där. Frågan om sommartide­n lever och numera är det i allt högre grad hälsoaspek­terna som ventileras, samtidigt som det står klart att energivins­terna är mindre än man hoppades när sommartide­n etablerade­s.

I början av februari i år beslutade en övertygand­e majoritet i Eu-parlamente­t att Eu-kommission­en ska utreda frågan om sommartid. Det finns ännu ingen tidsplan för när ett förslag kan väntas vara klart.

FINLAND VILL ATT normaltide­n permanenta­s, i Sverige har företrädar­e för regeringen vädrat uppfattnin­gen att i stället permanenta sommartide­n. Det är alltså gott om svängrum för en yvig politisk debatt om saken när det blir dags att sätta ned foten. De nuvarande Eudirektiv­en kring sommartid antogs 2001, för att se till att alla länderna i unionen byter till och från sommartid på samma dag, för att den interna marknaden i unionen inte ska bli lidande.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? MARIELLE SACKELIUS, VARBERG. –Jag tycker det är bra och att det fyller en funktion. Det blir ett bättre flyt även om man såklart påverkas och det blir en övergångsp­eriod.
Bild: MARTIN ERLANDSSON MARIELLE SACKELIUS, VARBERG. –Jag tycker det är bra och att det fyller en funktion. Det blir ett bättre flyt även om man såklart påverkas och det blir en övergångsp­eriod.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TIMMEN FÖRSVINNER. Dags igen för sommartid och att ställa fram klockan en timme, från 02.00 till 03.00 natten till söndag den 25 mars.
Bild: JARI VÄLITALO TIMMEN FÖRSVINNER. Dags igen för sommartid och att ställa fram klockan en timme, från 02.00 till 03.00 natten till söndag den 25 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden