Hallands Nyheter

Elever besökte Södras massabruk i Värö för att lära sig mer om yrket och för att träffa kvinnliga ingenjörer.

VÄRÖ: DE KAN VARA FRAMTIDENS KVINNLIGA INGENJÖRER

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

I går hade kvinnliga ingenjörer på Södra Cell Värö möte med dem som kan bli deras framtida kolleger. Syftet är att locka fler tjejer till teknikjobb­en.

Över åttio företag i hela Sverige deltog i går i det årliga arrangeman­get Introduce a girl to engineerin­g day, eller Igeday som dagen också kallas. Den anordnas av den ideella organisati­onen Womenginee­r för att ge tjejer mellan 12 och 19 år en möjlighet att få testa någon aktivitet som en ingenjör jobbar med och få chansen att träffa kvinnliga ingenjörer.

Målet är att det år 2030 skall examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

– Vi fick frågan om vi ville vara med och tänkte direkt att det är ju precis det vi vill, säger Inger Lekblad, informatio­nsansvarig vid Södra Cell.

HULDA WERMELIN GÅR i åttonde klass på Lindbergss­kolan. Som en av sexton varbergstj­ejer tog hon chansen och anmälde sig till Igeday för att få träffa Södras kvinnliga ingenjörer och skapa sig en bättre bild av vad yrket innebär. För Hulda, precis som för de flesta i gruppen, väntar gymnasieva­let snart och besöket på massafabri­ken gav goda möjlighete­r till research.

– Egentligen är jag inte så intressera­d av teknik men jag kände att jag ville veta mer. Det jag tycker om att göra har jag bra koll på.

Enligt organisati­onen Womenginee­r är en av anledninga­rna till att så få tjejer söker ingenjörsu­tbildninga­r att det saknas idéer och förebilder för att vilja välja en framtida karriär inom teknik. Bilden av vad en ingenjör gör är dessutom svårdefini­erad och återspegla­r inte alltid verklighet­en.

– Det kändes bra att få komma hit i dag och lyssna och förstå vad de gör. Man har hört mycket om det men inte vetat exakt vad det är, säger Elsa Berntsson i från Väröbackas­kolan.

INTRODUCE A GIRL to Engineerin­g day på Södra inleddes med att de kvinnliga ingenjörer­na presentera­de sig för sina besökare genom att dela med sig av favoritämn­en i grundskola­n, tankar inför gymnasieva­l, hur en arbetsdag på massabruke­t kan se ut och mycket, mycket mer.

– Det var intressant att få höra hur de har tagit sig hit. Alla hade så olika bakgrund och det var bra att få träffa just tjejer för de kan ju ge en helt annan historia än killar, säger Elsa Berntsson.

UNDER DAGEN BESÖKTE 2300 tjejer i åldrarna 12–19 år mer än 80 företag över hela Sverige för att ta del av deras ingenjörsv­erksamhet. En välbehövli­g dag med tanke på att det spås bli ett underskott på 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030.

 ??  ?? INSPIRERAN­DE. Kanske kommer Elsa Berntsson och Hulda Wermelin att tillhöra framtidens kvinnliga ingenjörer.
INSPIRERAN­DE. Kanske kommer Elsa Berntsson och Hulda Wermelin att tillhöra framtidens kvinnliga ingenjörer.
 ??  ??
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ??
Bild: KALLE PETTERSSON
 ??  ?? RUNDVANDRI­NG. De unga besökarna fick vandra flisens och återvinnin­gens väg i massafabri­ken.
RUNDVANDRI­NG. De unga besökarna fick vandra flisens och återvinnin­gens väg i massafabri­ken.
 ??  ?? VÄLKOMMEN. Som medverkand­e företag på Igeday öppnade Södra upp dörrarna vid massabruke­t i Värö.
VÄLKOMMEN. Som medverkand­e företag på Igeday öppnade Södra upp dörrarna vid massabruke­t i Värö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden