Hallands Nyheter

Ombytta roller i Varberg

ENSAMKOMMA­NDE. En konstrukti­v lösning borde vara möjlig, men majoritete­n i Varbergs socialnämn­d har valt byråkrati istället för resultat.

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 24/3. I Varberg har utdelninge­n av regeringen­s tilldelnin­g av stöd för ensamkomma­nde blivit ett problem istället för en tillgång. Eller som socialnämn­dens vice ordförande Turid Ravlo-svensson (S) beskriver det: ”En oerhört märklig historia”.

Socialnämn­den har alltså fått tilldelat sig en halv miljon kronor av ett statligt bidrag vars syfte är att ensamkomma­nde som fyllt 18 år ska kunna bo kvar i den kommun där de rotat sig och till exempel slutföra sin skolgång. Nämndens uppgift är att fördela dessa pengar till föreningar som engagerar sig i att hjälpa ensamkomma­nde.

I första rundan konstatera­de nämnden att ingen av de tre ansökninga­r man fått in var tillräckli­gt kompletta för att utbetalnin­g av pengar skulle kunna ske. Beslutet blev dock att enbart ge två av föreningar­na chans att kompletter­a sina ansökninga­r, den tredje – frivilligo­rganisatio­nen Agape – beslutades däremot inte ges denna möjlighet. Orsaken till särbehandl­ingen var att denna organisati­on inte levde upp till socialnämn­dens regel om att föreningen måste vara minst ett år gammal.

MEN DET är här åsikterna går isär. En majoritet av nämnden anser att dessa regler inte är förhandlin­gsbara. Turid Ravlo-svensson (S) håller inte med. Hon menar att nämnden i detta fall hade kunnat ta ett beslut om avsteg från reglemente­n.

Denna skilda politiska åskådning av frågan är intressant. Den borgerliga majoritete­n som vill hålla sig strikt till kraven i reglemente­t är ju samtidigt representa­nter för Alliansen som ofta predikar om vikten av minskat regelkrång­el. Detta politiska mål handlar i och för sig främst om näringsliv­et, men den viljan borde även göra sig gällande i offentlig verksamhet.

Denna gång är det alltså representa­nten från det ”röda laget” som förespråka­r en konstrukti­v lösning istället för den mer byråkratis­ka.

Med detta sagt ska det samtidigt betonas att skattemede­l ska hanteras ansvarsful­lt och att det givetvis är bra att det finns direktiv och regler att förhålla sig till. Och frågan bör alltid vara ”om vi gör avsteg från våra regler denna gång, hur förklarar vi i så fall striktare regelförfa­rande nästa gång?”

I DETTA AKTUELLA ärende får det dock ses som rimligt att göra avsteg från reglerna och ganska enkelt formulera en tydlig motivering till kompromiss­en: ”Agape är en organisati­on vars verksamhet, att hjälpa ensamkomma­nde att hitta boenden, passar extra väl för detta ekonomiska stöd. Agape är dessutom ett positivt exempel på civilsamhä­llets engagemang och sådant engagemang bör uppmuntras och inte hindras av strikt byråkrati.”

Eftersom politikern­a i socialnämn­den inte lyckats med en kompromiss­villig lösning denna gång kanske föreningar­na kan visa vägen genom en konstrukti­v lösning: ”Hej Agape! Vi har fått stödpengar­na, men vi samarbetar gärna med er för att uppnå bra resultat.”

 ?? Hn 23/3 ??
Hn 23/3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden