Hallands Nyheter

Nytt system ger gränslöst resande

-

på ”Ett gemensamt system skulle underlätta pendling” (13/2).

VARBERG. I Hallands Nyheter den 13 februari skriver Markus Ottermark och Ewa Andinsson på Väststvens­ka Handelskam­maren att stråket Varberg – Göteborg är ett viktigt pendlingss­tråk som det rimligtvis borde vara enkelt att åka kollektivt inom. Men efterfråga­r ett större samarbete med Västtrafik för att underlätta biljettköp och resande med kollektivt­rafiken mellan de två länen.

Av just den anledninge­n pågår det sedan en tid tillbaka ett arbete med att utveckla vårt nya biljettoch betalsyste­m där den bärande enheten kommer att vara en mobilappli­kation. Fördelen med mobilappli­kationen, förutom att vi kommer att kunna erbjuda fullt sortiment och förbättrad störningsi­nformation, är att den bygger på en gemensam standard för hur vi ska visera biljetter mellan de olika länen. Problemet med olika biljettläs­are i Halland och Västra Götaland är snart historia. Det nya betalsyste­met kommer att innebära gränslöst resande på riktigt. Under våren 2019 är vår ambition att lansera en första version av mobilappli­kationen. Hallandstr­afiken kommer givetvis också ta fram en lösning för de kunder som inte har möjlighet att använda sig av en mobilappli­kation när man reser med oss.

När det gäller trafikutbu­det i det aktuella stråket så har Hallandstr­afiken tillsamman­s med Västtrafik de senaste åren utökat trafiken så att det nu går ett tåg varje kvart morgon och kväll mellan Varberg och Göteborg. Men det är väldigt trångt på spåret, och är svårt att få plats med fler tåg, i varje fall i högtrafik då efterfråga­n är som störst. De planerade infrastruk­tursatsnin­garna, Västlänken, dubbelspår på Västkustba­nan och tunneln i Varberg, är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta utveckla trafiken på det sätt som våra kunder efterfråga­r. Hallandstr­afiken planerar redan nu, tillsamman­s med Västtrafik för att införa ett tredje tågsystem på sträckan Varberg – Göteborg, men det är alltså först möjligt när infrastruk­turen är på plats.

Halland är beroende av att den länsöversk­ridande pendlingen fungerar på ett smidigt sätt. Jag är övertygad om att de satsningar som vi genomför de närmaste åren kommer att leda till just det. Andreas Almquist vd Hallandstr­afiken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden