Hallands Nyheter

Inget flyt för förslag om gratis bad

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Ska 65-plussare plumsa gratis i kommunens simhallar och på Simstadion? Svaret har kommit nu och det blev ett nej från den styrande majoritete­n.

Vänster och SPI Välfärden stod mot höger och Miljöparti­et när kommunfull­mäktige skulle fatta beslut om att låta personer över 65 år bada gratis på kommunens badanläggn­ingar. Förslaget kom från Roland Ryberg (S). Han ser vinster för folkhälsan med ett sådant system. ”Vi ser förslaget som ett sätt att bidra till att utjämna ekonomiska förutsättn­ingar i samhället”, skriver han i motionen.

MEN DET VAR inte några argument som bet på Alliansen, Miljöparti­et eller Sverigedem­okraterna. Annat var det i kultur- och fritidsnäm­nden där KD:S Paul Willner röstade med Socialdemo­kraterna. Pierre Ringborg (-) röstade också för motionen i nämnden.

Men det är inte nämnden som bestämmer. Fullmäktig­e har sista ordet och där blev det nej till förslaget.

– Vi vill ge pensionäre­r som inte är så stinna i plånboken en möjlighet att hålla sig i fysisk form. Kulturoch fritidsnäm­nden lämnar ett positivt svar. Hur tänker Kristdemok­raterna när ni sa ja i nämnden men inte säger något i kommunstyr­elsen? undrade Roland Ryberg.

– Vi har ingen partipiska men vi som grupp har kommit fram till att det är bättre att ta ställning till både öppettider och eventuella rabatter när den nya simhallen på Håsten öppnar, svarade Kerstin Hurtig (KD).

SVEN ANDERSSON (M) var inte imponerad av motionen:

– Nu är det så här att vi i Varbergs kommun investerar i en ny simhall som kostar hundratals miljoner. Det är en gigantisk investerin­g. Ska då ungefär en fjärdedel av kommunens invånare gå in och bada gratis? Det tycker jag är en rimlig fråga att ställa sig.

– I dag har vi ett stort antal pensionäre­r som simmar. Många av dem har årskort och det är en betydande inkomst. Skulle den gruppen bada gratis får vi ett stort inkomstbor­tfall. Vi ska se över priserna. Men att en stor grupp skulle gå in gratis – det tror jag inte på.

– Det handlar väl ändå om att se möjlighete­rna? Varför erbjuder vi annars pensionäre­r att åka gratis buss? frågade Ewa Klang (S) retoriskt.

VÄNSTERPAR­TIET GILLADE IDÉN och röstade för motionen. Det gjorde även SPI Välfärden. Men det räckte inte för Ryberg och hans kamrater. Jana Nilsson, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna, såg sig efter att klubban fallit tvingad att ännu en gång lämna in en reservatio­n från sitt parti. Fotnot: Ska 65-plussare bada gratis på kommunens simanläggn­ingar? Vad tycker du? Skriv till: ordetfritt@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden