Hallands Nyheter

Man dömd för grova stölder

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

På fredagen dömdes en man i 30-årsåldern för grova stölder för andra gången. Han fälls på totalt 20 åtalspunkt­er för stölder över hela Sverige.

Mannen är en av flera misstänkta i en stöldliga som vid flera tillfällen riktat in sig på äldre personer. Hela utredninge­n har samordnats av Beatrice Damirjian som är utredare i Falkenberg.

– Mannen som dömdes på fredagen har varit i Sverige vid två tillfällen, dels i oktober 2015 och även i december 2015. Den här ligan har i olika konstellat­ioner dragit runt i Sverige och begått brott, säger Beatrice Damirjian.

”Den här ligan har i olika konstellat­ioner dragit runt i Sverige” BEATRICE DAMIRJIAN Utredare Falkenberg

Gruppen har begått grova stölder mot äldre över hela Sverige och man har fått in anmälninga­r från hela Halland. Tillvägagå­ngssättet har sett likadant ut i stort sett varje gång.

NÄR NÅGON AV gärningsmä­nnen distrahera­r den äldre personen passar någon annan på att stjäla plånbok eller bankkort. I vissa fall har de väntat tills personen slår in sin kod för att sedan stjäla kortet

– Sedan har de förflyttat sig till olika bankomater och försökt ta ut pengar. I vissa fall har de också försökt handla med kortet i olika butiker, säger Beatrice Damirjian.

Mannen greps i Skåne 2016 och dömdes då vid Helsingbor­gs tingsrätt till tre års fängelse och tio års utvisning. Nu dömdes mannen igen vid Halmstad tingsrätt. Domen nu blev två års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

YTTERLIGAR­E TRE MISSTÄNKTA finns i utredninge­n. Två män i 50-års åldern där den ene sitter häktad i Rumänien. Den andre mannen sitter i fängelse i Österrike men ska senare utlämnas till Sverige. Dessutom är en kvinna i 30-års ålder häktad i sin frånvaro.

 ?? Bild: PATRIK T NILSSON ?? HALVA STYRKAN. Här är hälften av de 60 socialdemo­krater som vill ta över efter valet. I dag har partiet 18 platser i fullmäktig­e och sitter i opposition.
Bild: PATRIK T NILSSON HALVA STYRKAN. Här är hälften av de 60 socialdemo­krater som vill ta över efter valet. I dag har partiet 18 platser i fullmäktig­e och sitter i opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden