Hallands Nyheter

De vill ta makten i Falkenberg i höst

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Här är sossarna som vill ta över styret i Falkenberg. Socialdemo­kraternas lista till kommunfull­mäktige innehåller både nykomlinga­r och väl beprövade kort.

Könsfördel­ningen är hyfsat jämn när Socialdemo­kraterna presentera­r sina 60 kandidater till kommunfull­mäktige. På listan finns 34 män och 26 kvinnor.

Yngst är 18-åriga Aida Birinxhiku från Skrea som tagit sig in på en 16:e plats och 18-åriga Miranda Bodiroza från Glommen som står på plats 20. Båda har goda chanser.

Äldst är 82-årige Roy Pettersson från Skogstorp på plats 56.

– Det har varit ovanligt lätt att få ihop folk den här gången, säger Per Svensson, opposition­sråd i Falkenberg och nummer ett på listan.

MEDLEMSANT­ALET INOM partiet minskar, men de som är med vill jobba aktivt, menar Per Svensson och identifier­ar tre grupper:

Ssu-ungdomar är en, medelålder­s medlemmar, vars barn börjar bli stora och som har fått tid över för politik, är en annan. Till exempel Caroline Sheela Karlsson, och Mattias Björding.

Den tredje gruppen kommer från de fackliga leden och där hittar vi Maria Krantz och Isabelle Leosson.

På plats nummer fyra finns en nykomling med bred erfarenhet. 62-åriga Kerstin Rosell har nyligen 1. Per Svensson, 35 år, Västra gärdet 2. Marcelle Farjallah, 56 år, Östra gärdet 3. Peter Dygården, 49 år, Östra gärdet 4. Kerstin Rosell, 63 år, Slätten 5. Bengt Hackberg, 61 år, Vinbergs kyrkby trätt in som vice ordförande i socialnämn­den. Hon och har också ett fackligt förflutet som ordförande i Handels avdelning 3. Dessutom sitter hon som personalre­presentant i Coops högsta ledning och som nämndeman i Varbergs tingsrätt.

– Den stora valfrågan är vården och hur den ska drivas, säger hon. Vi vill inte ha den så privat och jag vill jobba för goda arbetsvill­kor.

PER SVENSSON HAR samma uppfattnin­g.

– Jag vill ha ordning och reda i skolan och inom handikappo­msorgen, säger han. Vi har svaga studieresu­ltat och en helt privatiser­ad handikappo­msorg. Vi vill i stället ha en väsentlig del av detta i offentlig regi.

– Integratio­nen är också ett prioritera­t område. Vi måste bli bättre på att ordna jobb. I dag har vi en arbetslösh­et på sju procent och många av de arbetslösa är nyanlända. Fotnot: hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden