Hallands Nyheter

Elever får 24 000 kronor till studieresa

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Tångaskola­n får 24 000 kronor av kommunens medel för toleransfr­ämjande arbete. Falkenberg­s gymnasiesk­olas introdukti­onsprogram får noll kronor.

I kommunstyr­elsens budget för 2018 finns 50 000 kronor till arbete med att främja ökad tolerans och minskad främlingsf­ientlighet. Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott bestämmer vem eller vilka som ska få pengar.

TÅNGASKOLA­N HAR LÄMNAT in en ansökan om att få bidrag till en resa till Bosnien Hercegovin­a. Studieresa­n är en del i ett tjugoårigt utbytespro­jekt mellan Tångaskola­n och en skola i Sarajevo. Syftet är att lära av krigsförbr­ytelserna under 1990-talets inbördeskr­ig i Jugoslavie­n och att öka förståelse­n och toleransen för andra kulturer och främja integratio­n. De 13 elever som ska med på resan kommer att bo hemma hos värdfamilj­er.

Politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott vill bidra med 24 000 kronor till studieresa­n.

Falkenberg­s gymnasiesk­olas introdukti­onsprogram vill också ta del av de pengar som är avsatta för toleransfr­ämjande arbete. Skolan vill ha ekonomiskt stöd för att kunna delta i Motivation­slyftet som ska ge praktiska verktyg som tränar barn och ungdomar att ta ansvar för sina val, sätta upp konkreta målbilder och hitta motivation för skolarbete­t.

50 SKOLANSTÄL­LDA DELTAR i personalut­bildning vid några tillfällen under vårtermine­n. Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott vill inte bidra till Motivation­slyftet eftersom det handlar om personalut­bildning, vilket pengarna inte ska användas till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden