Hallands Nyheter

Centern får inspiratio­n av franske Macron

- MARIA DAVIDSSON/TT

Centerpart­iet ser Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna som huvudmotst­åndare i valet och hoppas ta väljare både över blockgräns­en och inom Alliansen. Valparolle­n är ”Framåt” med en blinkning till den franske presidente­n Emmanuel Macrons kampanj En marche.

– Vi tror inte att vi är några nya En marche, men det är ingen dålig inspiratio­nskälla, säger C:s partisekre­terare Michael Arthursson.

– Det finns ett antal exempel att inspireras av, säger han och nämner även förre Usa-presidente­n Barack Obamas kampanj 2012, som hade temat ”Forward”.

SNART KOMMER VALAFFISCH­ER och valbudskap från Centern att synas i olika kanaler. Partiet satsar 70 miljoner kronor på sin valbudget, vilket är ungefär lika mycket som i valet 2014. Ungefär hälften av budgeten går till reklam.

Partiet kommer att satsa mer på att annonsera digitalt och vara ännu mer aktivt på sociala medier än under tidigare valrörelse­r.

Siktet är inställt på S och SD och valbudskap­et är att det behövs ett maktskifte för att klara integratio­nen, växande vårdköer, ökande otrygghet, utsläpp och för att hela landet ska få leva.

PARTIET SER POTENTIELL­A väljare på flera håll, inte minst kvinnor i storstad.

–Vi har större möjlighete­r att ta väljare över blockgräns­en än på många val. Vi har redan sett en överströmn­ing, främst från Miljöparti­et, under mandatperi­oden, säger Arthursson.

– Sedan vet vi att det finns många Alliansväl­jare som kan tänka sig flera Allianspar­tier, men det är ju inte vårt viktigaste mål att röra om där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden