Hallands Nyheter

Nya tag mot hat p

SVERIGE: REGERINGEN VILL TRÄFFA GOOGLE OCH FACEBOOK

-

Regeringen ska bjuda in företrädar­e för Facebook, Google och Twitter för att – tillsamman­s med representa­nter för svenska medier – diskutera de uppenbart olagliga hatvideor som sprids av de olika nätjättarn­a.

De ska också diskutera hur kommunikat­ionen med bolagen kan förbättras.

–Mötet är satt till den 13 april. I ett första skede vill jag se en dialog och en självsaner­ing. Det är ju så vi har löst det för de traditione­lla medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftni­ng, antingen på nationell nivå eller på Eu-nivå, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) till TT. Räknar du med att de kommer?

– Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopp­las med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de lyssnar på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen så är det ett initiativ jag gärna tar.

Initiative­t kommer efter den senaste tidens granskning av bland andra Expressen som exempelvis visar hur Youtube, som ägs av Google, sprider nazistisk propaganda. En granskning som också visar hur pass svårt, för att inte säga omöjligt, det är att komma i kontakt med de stora It-företagen.

Justitiemi­nistern är inte främmande för att lagstifta för att Google och Facebook ska agera mot det hat och våld som sprids med hjälp av dessa företag. Men i första hand vill han att de sanerar sig själva.

– DET ÄR oerhört svårt, även för höga mediechefe­r. Då kan man tänka sig hur det är för allmänhete­n. För den är ju detta ett minst lika stort problem. Tillgängli­gheten är obefintlig, säger Jeanette Gustafsdot­ter, vd för Tidningsut­givarna.

Även hon vill, i första hand,

 ??  ?? SJÄLVSANER­ING. Regeringen vill i första hand se en självsaner­ing bland nätjättarn­a, som Facebook, och deras publicerin­g av olagligt material.
SJÄLVSANER­ING. Regeringen vill i första hand se en självsaner­ing bland nätjättarn­a, som Facebook, och deras publicerin­g av olagligt material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden