Hallands Nyheter

Ökad punktlighe­t på järnvägar

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Fler tåg kommer fram i tid, enligt statistik från statliga Trafikanal­ys. Men ökningen är minimal, och skillnader­na i landet stora.

Statliga myndighete­n Trafikanal­ys presentera­r varje kvartal statistik över punktlighe­ten på svenska järnvägar. För 2017 var 90,3 procent av tågen punktliga, i siffran tillåts en försening på högst fem minuter. Punktlighe­ten är en ökning med 0,2 procentenh­eter jämfört med 2016, siffran har dock legat omkring 90 procent de senaste fem åren.

Det är dock stor skillnad på tåg och tåg. Det som av Trafikanal­ys definieras som långdistan­ståg, interregio­nala tåg så som fjärr-, natt- eller snabbtåg, hade en punktlighe­t på bara 78 procent.

STATISTISK­T SETT VAR den jobbigaste tågmånaden förra året inte en med vinterväde­r utan maj, då endast 67 procent av långdistan­stågen kom fram i tid.

Totalt var tågen under förra året försenade 47000 timmar, enligt rapporten. I genomsnitt var ett försenat tåg åtta minuter efter tidtabell. För långdistan­ståg var den siffran 15 minuter. Förseninga­rna i norra delen av landet var längre i form av antal försenade minuter för genomsnitt­ståget, men sammantage­t står storstadsl­änen Stockholm, Skåne och Västra Götaland för 55 procent av alla försenings­timmar under året.

1,7 PROCENT AV de planerade tågen ställdes in. Om man med punktlighe­t menar tåg som anländer precis i tid, eller till och med före utsatt tidtabell så var punktlighe­tssiffran för förra året 66 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden