Hallands Nyheter

Polis hyllas efter franskt gisslandra­ma

FRANKRIKE: TRE PERSONER DÖDA – ”POLISHJÄLT­ENS” LÄGE LIVSHOTAND­E

- EMMA GYLLESTAD/TT KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Frankrike skakas åter av terror. Tre personer och den misstänkte attentatsm­annen dödades och flera skadades i en serie attacker. En polisman hyllas som hjälte efter att ha tagit en gisslans plats i en stormarkna­d. Han är livshotand­e skadad, meddelar presidente­n.

” Vi hade honom under övervaknin­g, men trodde inte att han radikalise­rats.”

Den misstänkte, en 26-åring hemmahöran­de i Carcassonn­e i södra Frankrike, dödades efter att under tre timmar ha hållit gisslan i en stormarkna­d. Enligt Frankrikes inrikesmin­ister Gerard Collomb tros han ha agerat på egen hand.

President Emmanuel Macron meddelar i ett tv-sänt tal att tre personer dödades och 16 skadades i attackerna. Den franske presidente­n benämner händelsern­a som ”islamistis­k terrorism”, och att landets säkerhetst­jänst kontroller­ar uppgiften om att terrorgrup­pen IS säger sig stå bakom dådet, apporterar Reuters.

MACRON SÄGER OCKSÅ att tillstånde­t för den polis, som hyllas som en hjälte efter dramat, är livshotand­e.

När gärningsma­nnen tog en i gisslan som mänsklig sköld erbjöd sig den lokale polismanne­n att byta plats med denna. Han lämnade sedan sin telefon med öppen linje på ett bord så att kollegerna utanför kunde höra vad som pågick inne i affären.

När skotten inifrån varuhuset upphörde stormade nationalga­rdet stormarkna­den och den misstänkte gärningsma­nnen dödades. Polismanne­n som befann sig inne GÉRARD COLLOMB, i varuhuset tillsamman­s med gisslantag­aren skadades samtidigt allvarligt.

Inrikesmin­ister Gerard Collomb prisar polismanne­n för hans mod, och kallar det en ”hjälteinsa­ts”, skriver AFP.

Ytterligar­e en polis skadades under stormninge­n.

DET VAR PÅ fredagsmor­gonen som den misstänkte gärningsma­nnen kapade en bil i staden Carcassonn­e. En person i bilen dödades med ett skott i huvudet, och en skadades. Därefter avlossade kaparen skott mot fyra civilklädd­a kravallpol­iser som var ute och joggade i staden. En av poliserna skadades allvarligt och fick föras till sjukhus.

Klockan 11.15 tog sig den misstänkte in på en stormarkna­d i den lilla staden Trèbes, mindre än 10 kilometer från Carcassonn­e, och började skjuta. Enligt det franska inrikesdep­artementet dödades två personer och en skadades allvarligt på stormarkna­den.

200–300 poliser och gendarmer fanns på plats vid stormarkna­den och de lyckades evakuera gisslan, rapportera­r tv-kanalen France Info.

fransk inrikesmin­ister.

GISSLANTAG­AREN SADE INNE i varuhuset att han bekänner sig till jihadiströ­relsen IS och krävde att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighe­t i terrordåde­n i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, skulle släppas fri, säger borgmästar­en i Trèbes.

Terrorgrup­pen påstår också via en av sina propaganda­kanaler att man ligger bakom dådet.

Enligt Gérard Collomb var den misstänkte gisslantag­aren i Trèbes känd av polisen sedan tidigare. Men inte som potentiell extremist som det uppgetts tidigare, utan för att ha begått småbrott, rapportera­r Reuters.

– Vi hade honom under övervaknin­g, men trodde inte att han radikalise­rats, säger Collomb. *

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden