Hallands Nyheter

”Utomjordis­k” gåta har fått sin lösning

- TT

Gåtan bakom den lilla mumifierad­e ”utomjordin­gen” i Atacamaökn­en i Chile är löst. ”Ata” var varken utomjordin­g eller en okänd art – utan ett foster med mycket sällsynta genetiska missbildni­ngar.

Skelettfli­ckan har – med sin långsmala skalle, sneda ögonhålor, avsaknad av två par revben och märkliga benstruktu­r – förbryllat världen och även utpekats som en mumifierad utomjordin­g. Men fem års genetiska studier ger en annan bild, rapportera­r CNN.

FYNDET GJORDES I den lilla övergivna gruvstaden La Noria i Chile 2003. Från början antogs det vara mycket gammalt, men analyser 2012 visade att fyndet bara var cirka 40 år och möjligt att dna-testa.

Ett forskarlag vid universite­tet i amerikansk­a Stanford konstatera­de snart att skelettet var mänskligt. Benstruktu­ren tydde på ett barn på sex till åtta år, men avancerade genanalyse­r visade att det rör sig om ett flickfoste­r som åldrats i förtid på grund av en sällsynt sjukdom. Ata hade också mutationer i sju olika gener, vilket bland annat förklarar hennes längd – 15 centimeter.

MILJÖGIFTE­R I OMGIVNINGE­N kan vara en del av förklaring­en, tror forskarna.

– Vad vi vet har ingen gett en förklaring till alla dessa symptom hos en enda patient tidigare, säger doktor Atul Butte.

Kunskapern­a från fallet Ata kan nu komma andra barn med sällsynta genetiska sjukdomar till nytta, hoppas forskarlag­et.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n Genome Research.

 ?? Bild: DR. EMERY SMITH ?? GÅTAN LÖST. Det utomjordin­gliknande skelettet från Atacamökne­n i Chile tillhörde ett litet flickfoste­r med sällsynta genmutatio­ner.
Bild: DR. EMERY SMITH GÅTAN LÖST. Det utomjordin­gliknande skelettet från Atacamökne­n i Chile tillhörde ett litet flickfoste­r med sällsynta genmutatio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden