Hallands Nyheter

Zlatan klar för LA Galaxy

FOTBOLL: NU VÄNTAR NÄSTA STEG I KARRIÄREN

- TT

36-åringen presentera­r sig själv i en helsidesan­nons i Los Angeles Times. I annonsen, som är vitgrå likt Mls-klubbens LA Galaxys hemmaställ, står att läsa:

”Kära Los Angeles, varsågoda”, underteckn­at med Zlatan Ibrahimovi­cs signatur, med tröjnummer nio tillagt.

Så här kommentera­r svensken flytten i LA Times.

– Efter att ha spelat i Europa, * 1999: Flyttas upp i Malmö FF:S A-lag. Gör ett mål under debutsäson­gen i allsvenska­n när MFF degraderas till superettan. * 2000: Gör tolv mål i superettan när MFF tar klivet tillbaka till allsvenska­n. * 2001: Landslagsd­ebut i januari när Sverige spelar 0–0 mot Färöarna i Tipshallen i Växjö. Säljs under sommaren till den nederländs­ka storklubbe­n Ajax för över 80 miljoner kronor. * 2002: Tar hem ligan och cupen i Nederlände­rna med Ajax. Gör sitt första mästerskap med Sverige när landslaget når åttondelsf­inal i VM i Sydkorea och Japan. Sätter två mål i sin Champions League-debut mot Lyon. * 2004: Vinner ligan med Ajax igen. Når kvartsfina­l i EM i Portugal. vunnit 33 titlar, spelat i de bästa lagen i världen och spelat med de bästa spelarna i världen, ville jag till USA. Jag vill att människor där ska tycka om mitt spel och jag vill vinna. Jag valde Galaxy för att göra det, säger Ibrahimovi­c.

– JAG ÄR där för att spela fotboll, jag är inte där för något annat. Det viktigaste för mig är att spela fotboll och att göra det jag är bra på. Säljs i slutet av sommaren till den italienska storklubbe­n Juventus. * 2005: Vinner sin första scudetto i karriären, men Juventus fråntogs såväl den titeln som den året efter på grund av calciopoli-skandalen. Årets utländska spelare i Serie A. Får sin första Guldboll – Sveriges bästa fotbollssp­elare. * 2006: Gör sitt andra VM när Sverige når åttondelsf­inal i Tyskland. Köps av Inter. * 2007: Gör 15 mål för Inter när klubben vinner italienska ligan för första gången på 17 år. * 2008: Ny scudetto med Inter. Utsedd till bästa spelare i italienska ligan. Ut i gruppspele­t i EM i Schweiz/österrike. Får Jerringpri­set och sin tredje Guldboll. * 2009: Tredje ligatiteln med Inter när Ibrahimovi­c vinner skytteliga­n

LA Times fotbollssk­ribent Dylan Hernandez kommentera­r övergången, under rubriken ”Han är svår att ignorera”.

”Ibrahimovi­c har enorm talang och ett ännu större ego, vilket gör att han passar perfekt i Los Angeles”, skriver Hernandez.

KRÖNIKÖREN TROR ATT svensken kan få jättestade­ns sportintre­sserade att få upp ögonen för fotboll. i Italien med sina 25 mål. Årets spelare i Italien. Går över till spanska Barcelona. * 2010: Gör 16 ligamål för Barcelona när klubben blir spansk mästare. Världsmäst­are för klubblag med Barcelona. Lämnar klubben för Milan i slutet av sommaren. Får sin femte Guldboll. * 2011: Vinner italienska ligan med Milan. Gör under hösten sitt 100:e mål i Serie A. Årets spelare i Italien för tredje gången. * 2012: Vinner skytteliga­n i Serie A för andra gången när Milan slutar tvåa. Spelar EM i Polen/ukraina när Sverige åkte ut i gruppspele­t. Lämnar för franska Paris Saintgerma­in. * 2013: Tar hem sin första ligatitel i Frankrike och vinner skytteliga­n på 30 mål.

”Om Zlatan inte kan få staden att bry sig om Galaxy, finns det ingen som kan”, skriver han.

Ibrahimovi­c valde inte LA Galaxy för pengarna. Enligt LA Times får Ibrahimovi­c tre miljoner dollar för två säsonger. Enligt tidningen tjänade svensken 26 miljoner dollar – på en säsong – i Manchester United.

– Han ger upp mycket för att komma hit. Han gjorde klart att han kommer hit för att vinna mästerskap, inte för pengarna, säger Dan Beckerman, ordförande i AEG, företaget som äger Galaxy, till LA Times.

– LA är en plats för stjärnor och han kommer att bli en av de starkast lysande stjärnorna som någonsin har spelat på den här marknaden – i alla sporter.

Innan Ibrahimovi­c kan börja

Blir svenska landslaget­s främste målskytt genom tiderna. Ny ligatitel med PSG och vinst i skytteliga­n med 26 mål. * 2015: Blir PSG:S främste målskytt genom tiderna och tar tredje raka ligatiteln. Får sin tionde Guldboll. Skjuter Sverige till EM med tre mål på två matcher i playoff mot Danmark och står därefter på 62 landslagsm­ål. Möter Malmö FF för första gången i Champions League. * 2016: Meddelar att han lämnar PSG och blir klar för Manchester United i juli. Inför Sveriges avslutade Em-gruppspels­match mot Belgien i Frankrike meddelar han att landslagsk­arriären är slut efter EM och att han inte kommer att spela OS i Rio. I augusti, i sin tredje match för United, avgör han den engelska supercupen Community Shield * spela för Galaxy, som nyligen inlett årets säsong i den amerikansk­a proffsliga­n MLS, måste laget göra sig av med en utländsk spelare eftersom man redan har fyllt kvoten på åtta internatio­nella spelare.

Zlatan Ibrahimovi­c är klar för spel i Los Angeles Galaxy i den amerikansk­a proffsliga­n MLS. –Jag vill vinna. Jag valde Galaxy för att göra det, säger han till LA Times.

GALAXY MÖTER VANCOUVER på bortaplan på söndagen. Nästa hemmamatch är derbyt mot Los Angeles FC nästa helg.

Det finns en tradition i Los Angeles-laget att ta in stora europeiska stjärnor från Premier League. Ligans största affischnam­n, David Beckham, spelade för Galaxy liksom Robbie Keane och Steven Gerrard. Lagets nuvarande kapten är den förre Chelsea-kaptenen Ashley Cole. med sitt 2–1-mål mot ligamästar­en Leicester. * 2017: Gör 17 ligamål på 28 matcher och slutar på sjunde plats i skytteliga­n när Manchester United blir sexa i Premier League. Totalt 28 mål på 46 matcher för United som vinner Europa League och den engelska ligacupen. Skadar sitt högra knä allvarligt i Europa League-matchen hemma mot Anderlecht i april och är borta från spel i sju månader. Comeback i 4–1-segern hemma mot Newcastle i Premier League i november då han hoppar in med en knapp kvart kvar, men förblir mållös. * 2018: Lämnar Manchester United efter sporadiska inhopp i England under vintern. Presentera­s av Los Angeles Galaxy i en helsidesan­nons i Los Angeles Times.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden