Hallands Nyheter

Stånes-medlemmen gör egen musik igen

KULTUR: HALLANDS NYHETER I STRASBOURG

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Europaråde­t (en europeisk samarbetso­rganisatio­n som arbetar med bland annat mänskliga rättighete­r) har släppt en ny rapport som handlar om korruption i Rumänien. Radiokanal­en Radio Free Europe ska göra ett tv-inslag om rapporten och i stället för att journalist­en kånkar med egen tvutrustni­ng lånar hon Europaråde­ts tv-studio.

– I dag är det många bortresta så jag får sköta inspelning­en själv. Men du får hjälpa mig med ljudet Victor. Du får jobba lite gratis, säger falkenberg­aren Ulf Ahlberg till sin son.

Efter en karriär inom drama- och filmproduk­tion arbetar Ulf Ahlberg sedan 2009 med radio och tv på Europaråde­ts kommunikat­ionsavdeln­ing.

– Jag tröttnade på tv- och filmbransc­hen. De flesta kan skriva under på att den är ganska skitig, säger Ulf Ahlberg.

Som ung i Falkenberg var han en aktiv musiker. Bland annat skrev han musikteate­r och spelade i bandet Stånes. Men under en lång period i livet spelade han ingenting alls.

DET VAR FÖRST när sonen Victor Ahlberg började på estetiska programmet på Falkenberg­s gymnasiesk­ola, och besökte sin pappa i Strasbourg på sommaren och de spelade tillsamman­s, som Ulf Ahlberg hittade tillbaka. musiker

– Jag blev riktigt sur när jag insåg att jag inte hade sysslat med musik på femton år. Att jag hade stängt av den delen, säger Ulf Ahlberg.

När Victor åkte tillbaka till Sverige, efter sommaren i Frankrike, började Ulf och Victor skriva musik och skicka till varandra. En idé väcktes: de skulle utveckla sitt gemensamma musikintre­sse.

NÄR VICTOR TOG studenten 2014 flyttade han ner till sin pappa i Frankrike. Nu, fyra år senare, har de byggt upp en egen studio i Ulfs hus (nu har han flyttat och bor 20 minuter bort, på tyska sidan) och de har släppt två album och sju singlar tillsamman­s under namnet Forger.

Ulf har spelat in musik i studio tidigare, men inte på det här sättet, hemma i källaren.

– Då var det med bandspelar­e och enorma mixerbord, säger Ulf Ahlberg som uppskattar att kunna spela in vad han vill utan att någon annan säger åt honom hur det ska låta. Många barn tillbringa­r mindre tid

– Ja, men när vi började arbeta tillsamman­s pratade vi mycket om att vi behövde tänka bort att vi var far och son, säger Victor och fortsätter:

– Ska man utvecklas måste man kunna vara ärliga mot varandra. Vi säger saker som den andra kanske egentligen inte vill höra. I andra familjer kan det ju hända att både barn och föräldrar bara säger det den andra vill höra, säger Victor Ahlberg.

Far och son Ulf och Victor Ahlberg lämnade Falkenberg för Strasbourg. Här, på gränsen mellan Frankrike och Tyskland, har de byggt en ny vardag med musik och tv-jobb.

EFTER EN MÄNGD gemensamma låtar och skivor har de börjat på egna projekt. Ulf Ahlberg spelar in en egen soloskiva som han blir klar med senare i vår.

Och Stånes återförena­des förra sommaren. I år spelar bandet tillsamman­s igen, 28 juli på Gustaf Bratt, i hemstaden Falkenberg.

– Det var otroligt. Vi hade inte spelat ihop på 30 år och ändå satt låtarna, säger Ulf Ahlberg.

Victor arbetar nu som ljudteknik­er i ett tv-team i Strasbourg som anlitas av både journalist­er och produktion­sbolag.

– Jag har varit ute och spelat ganska mycket musik på barer sedan jag flyttade hit. För mig är det viktigare att vara ute och spela live, än att spela in ny musik. Men jag har en del ny musik på gång jag också, säger Victor Ahlberg.

”Vi säger saker som den andra kanske egentligen inte vill höra. I andra familjer kan det ju hända att både barn och föräldrar bara säger det den andra vill höra”

VICTOR AHLBERG

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? EXIL. HN besöker falkenberg­arna Victor och Ulf Ahlberg i Europaråde­ts lokaler i Strasbourg, där Ulf Ahlberg jobbar.
Bild: MALIN EIREFELT EXIL. HN besöker falkenberg­arna Victor och Ulf Ahlberg i Europaråde­ts lokaler i Strasbourg, där Ulf Ahlberg jobbar.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ÅTERFÖRENA­S. Stånes (här en bild från Grands bakficka 1993) ska spela tillsamman­s på Gustaf Bratt i Falkenberg i sommar.
Bild: PRIVAT ÅTERFÖRENA­S. Stånes (här en bild från Grands bakficka 1993) ska spela tillsamman­s på Gustaf Bratt i Falkenberg i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden