Hallands Nyheter

Fares nya spel är ”rätt kaxigt”

SPEL: FILMMAKARE­N GER UT SITT ANDRA TV-SPEL

-

Josef Fares nya spel A way out handlar om två figurer som rymmer från ett fängelse. Men det som sticker ut är att du inte kan spela det ensam. –Det kan tyckas kaxigt och dumt, säger Fares.

I går var det dags för Josef Fares bolag Hazelight att släppa A way out. Historien börjar i ett amerikansk­t fängelse på 1970-talet, där två fångar lär känna varandra, och sedan – som titeln antyder – tar sig ut.

Josef Fares gillar inte repetition. Enligt honom återanvänd­er spelutveck­lare ofta spelmoment för att förlänga spelet. Det är dyrt att bygga mekaniken bakom respektive moment.

Hade spelmoment­en i A way out upprepats hade livslängde­n blivit tre gånger så lång som de sju timmar det tar att spela. Men Fares står fast vid att avstå upprepning. – Det är det värt tycker jag, säger han.

SPELET ÄR KONSTRUERA­T för att spelas tillsamman­s med en kompis i soffan. Det går faktiskt inte ens att spela ensam.

– Det är rätt kaxigt att säga att ni får bara spela det i ’co-op’ (samarbetsl­äge). Men det är en del av designen, man förstår det när man spelar det. Om det skrämmer bort spelare får det vara så, att nå alla är inte det viktigaste, enligt Fares.

– Det viktigaste är visionen, säger han och förklarar att tanken är att uppleva berättelse­n och spelmoment­en tillsamman­s.

A way out har utvecklats under tre år och Hazelight har under tiden vuxit från omkring 20 personer till 40.

– Många skulle bli förvånade över hur vi faktiskt bygger spelet. Halva Hazeligh-teamet har varit praktikant­er. Men det finns en fördel med att ha nya människor som inte har så mycket erfarenhet, för de tänker lite mer galet.

I december fick Josef Fares stor internatio­nell uppmärksam­het när han höll ett tal under galan The Game Awards där han bland annat

 ??  ?? SKAPAR SNACKISAR. Josef Fares har fått en hel del internatio­nell uppmärksam­het för sitt nya spel A way out. Det är jag är, jag kacklar på., säger han.
SKAPAR SNACKISAR. Josef Fares har fått en hel del internatio­nell uppmärksam­het för sitt nya spel A way out. Det är jag är, jag kacklar på., säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden