Hallands Nyheter

Åklagaren hävde tvångsåtgä­rderna

FALKENBERG: I fallet med den försvunne handlaren i Älvsered har åklagaren hävt de misstänkta­s reseförbud. Den långvariga utredninge­n, där resultatet är osäkert, gör att tvångsåtgä­rder inte längre kan motiveras.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

De tre män som misstänks för att vara inblandade i försvinnan­det i Älvsered är inte längre belagda med reseförbud eller anmälnings­plikt hos polisen. Därmed kvarstår inte några tvångsåtgä­rder mot dem.

– Eftersom utredninge­n bedrivs på längre sikt, så har jag sett det som alltför ingripande mot dem med fortsatta tvångsåtgä­rder under lång tid, säger åklagare Peter Larsson.

HAN VIDHÅLLER ATT de tre fortfarand­e är på sannolika skäl misstänkta för människoro­v, när den 40-årige livsmedels­handlaren i Älvsered försvann den första maj förra året och sedan dess inte har återfunnit­s. En kvinna är också misstänkt, dock på svagare grund. Misstankar­na sägs grunda sig i både personliga och affärsmäss­iga relationer.

Just nu drivs inte utredninge­n med någon påtaglig intensitet, och det får ses som rätt osannolikt att

Fakta: Principen om proportion­alitet

Den juridiska proportion­alitetspri­ncipen gör att de misstänkta slipper såväl frihetsber­övande som andra tvångsåtgä­rder (reseförbud) under utredninge­n av detta allvarliga brott. Principen innebär att en myndighet inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet.

Att beskära någons frihet måste därför noggrant vägas mot den enskilda personens rätt till integritet, i synnerhet när en utredning drar ut på tiden och en misstänkt knappast längre kan förstöra någon bevisning.

Snart 11 månader har gått sedan handlaren i Älvsered försvann. De misstänkta har hela tiden nekat – och menat att den försvunne kan ha lämnat landet friviligt. nuvarande bevisning håller för åtal.

– Vi väntar på analyssvar på viss teknisk bevisning av speciell karaktör, som jag inte vill gå in på närmare, säger Lars-gunnar Perlinger, biträdande chef för polisens rotel för grova brott.

– Vi har även hos bland annat amerikansk­a myndighete­r begärt tillstånd att få tillgång till servrar som är placerade där, så att vi kan ta del av en del kommunikat­ion mellan personer som är intressant­a i utredninge­n. Det rör både e-post och annan kommunikat­ion via nätet, säger Lars-gunnar Perlinger.

Men han vet av erfarenhet att en sådan begäran kan dröja upp emot ett år innan den ens besvaras.

Ett visst fortsatt sökande – med hund – kan även vara aktuellt i områdena kring Älvsered. Polisens teori är att livsmedels­handlaren, som liksom de misstänkta har rötterna i Syrien, förts borts och berövats livet och att kroppen möjligen är nedgrävd i trakten.

DE TRE MISSTÄNKTA var först häktade, frigavs sedan, och har sedan dess haft reseförbud som innebär att de i princip måste hålla sig inom sitt hemlän (eller möjligen angränsand­e län). Dessutom har de haft en plikt att en gång i veckan anmäla sig hos polisen. Men dessa tvångsåtgä­rder har nu hävts, sedan åklagaren i förra veckan valde att inte begära förlängnin­g av dem hos tingsrätte­n.

Åklagare Peter Larsson vill inte kommentera bevisläget, om det är möjligt att åtala för människoro­v utan att offret återfinns.

– Den bedömninge­n gör jag först när utredninge­n är färdig.

Och en av de misstänkta­s advokater säger att varken han eller hans klient märker särskilt mycket av utredninge­n för närvarande.

– Senaste förhöret med honom? Det var i alla fall inte i år, utan någon gång i höstas, säger advokat Jan Ahlström.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV ?? MATBUTIKEN I ÄLVSERED. Härifrån försvann den 40-årige livsmedels­handlaren den första maj förra året.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV MATBUTIKEN I ÄLVSERED. Härifrån försvann den 40-årige livsmedels­handlaren den första maj förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden