Hallands Nyheter

Vårdbolag hamnar i kläm

- Marcus.alsnas@hn.se

Det är på grund av långa handläggni­ngstider på tillsynsmy­ndigheten som kommunen måste ta över två privata äldreboend­en i Veddige och Tvååker. Branschorg­anisatione­n Vårdföreta­garna rasar.

Problemen för vårdföreta­get Norlandia med två äldreboend­en i Veddige och Tvååker beror på långa handläggni­ngstider hos Inspektion­en för vård och omsorg, säger branschorg­anisatione­n Vårdföreta­garna som är kritisk. IVO medger brister.

Norlandias problem med äldreboend­en i Veddige och Tvååker är inget unikt utan ett nationellt problem som beror på långa handläggni­ngstider hos IVO (Inspektion­en för Vård och Omsorg), enligt arbetsgiva­rorganisat­ionen Vårdföreta­garna där Sabina Joyau är näringspol­itisk expert:

– Det har blivit en närmast kaosartad situation sedan den här lagstiftni­ngen infördes. Lagen och konsekvens­erna av lagen är från början dåligt utredd. Den kom till hastigt och lustigt. Det problem som uppstått består i att IVO fått väldigt långa handläggni­ngstider.

ENLIGT SABINA JOYAU måste IVO få ordning på handläggni­ngstiderna och handläggni­ngen mer förutsägba­r:

– På kort sikt tror jag att IVO måste komma tillrätta med sina långa handläggni­ngstider så att en kommun vet hur långt i förväg de måste påbörja sin process för att inte hamna i den här typen av situation. De måste också bli bättre på att förklara vad som gäller så att förutsägba­rheten i deras handläggni­ng och beslut ökar.

MICHAEL PHILIPSSON ÄR enhetschef på IVO och medger att handläggni­ngstiderna varit långa men att det vänt:

– Under 2014, 2015 och 2016 fick vi en ökad tillströmn­ing av ärenden på grund av de ensamkomma­nde barnen som kom till Sverige. Det ökade antalet ansökninga­r hos oss ganska rejält. Därefter har flera nya tillstånds­plikter införts. Det har gjort att våra handläggni­ngstider har ökat. I syfte att komma tillrätta och styra upp det här har vi vidtagit ett flertal åtgärder, till exempel dubblat personalst­yrkan för att få ned handläggni­ngstiderna. Och det går åt rätt håll, ordentligt.

Hur lång tid ska ett sådant här ärende ta att handlägga normalt sett?

– Det är jättesvårt att säga. Ett ärende som vid en första anblick kan se enkelt ut – och då pratar jag generellt – behöver inte bli det. Det beror på hur ansökan ser ut när man går igenom underlagen. Ofta får vi begära in kompletter­ingar för att en ansökan inte är komplett och det gör att det drar ut på tiden. Så det går inte att säga att ett visst ärende tar en viss tid, men det vi kan säga att ett ärende i snitt tar sex månader.

Situatione­r som den i Veddige och Tvååker leder till en hel del merarbete och merkostnad­er för kommuner och vårdgivare, kan ni inte ge tillfällig­a tillstånd?

– Nej, det är inte möjligt och vi får ofta frågan om vi kan ge förhandsbe­sked och det kan vi inte.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: ANNA RUT FRIDHOLM/VÅRDFÖRETA­GARNA ?? KAOS. Sabona Joyou är kritisk mot IVO:S långa handläggni­ngstider som leder till merarbete och merkostnad­er. Foto: Vårdföreta­garna
Bild: ANNA RUT FRIDHOLM/VÅRDFÖRETA­GARNA KAOS. Sabona Joyou är kritisk mot IVO:S långa handläggni­ngstider som leder till merarbete och merkostnad­er. Foto: Vårdföreta­garna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden