Hallands Nyheter

Tufft att vara liten i en regering

OPINIONSLÄ­GET. Mindre samarbetsp­artier tenderar straffas av regeringss­amarbeten. Miljöparti­ets läge är allvarligt.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 27/3. Historien har visat att små partier som ger sig i kast med regeringss­amarbete ofta tappar stöd i opinionen. Under åren med Alliansreg­ering kunde Moderatern­a som största parti sitta lugnt i båten, för de tre mindre samarbetsp­artierna var det till och från mer oroligt.

Ett annat exempel är åren under 1990-talet då Centerpart­iet valde att gå in i ett samarbete med den socialdemo­kratiska regeringen för att sanera den svenska ekonomin. Det var bra för landet och funkade för S, men för C gick det nedåt.

ATT VISA PÅ viljan att samarbeta och att ibland kanske uppoffra sitt partis eget bästa till fördel för landets bästa borde egentligen belönas, åtminstone om man lyssnar till den folkliga diskussion­en om hur politik och politiker borde vara: ”De bara käbblar. Det vore bättre om de samtalade och samarbetad­e”.

MEN RIKTIGT SÅ enkelt fungerar inte verklighet­en. Det parti som alltså vill visa sig samarbetsv­illigt kan uppenbarli­gen likväl straffas den dag folket går till valurnorna.

Orsakerna till att det blir så här är flera. Ett litet parti som ger sig i kast med en större regeringsp­artner måste vara mycket bra på att förhandla för att få igenom en tillräckli­g mängd av sin egen politik för att inte blir överkörd och framstå som en förlorare. Misslyckas man straffas man inte minst av de egna anhängarna som upplever att partiet sålt sig bara för att få sitta på de fina stolarna.

LYCKAS DET LILLA partiet få igenom något som uppskattas av väljarna är risken samtidigt stor att det likväl är den större samarbetsp­artnern som belönas. Det beror inte alltid på att den större samarbetsp­artnern självmant tar åt sig äran, det är snarare en mänsklig snabblogik: ”Det var bra gjort av regeringen och statsminis­tern som leder den”. Förutom att vara det större partiet i ett regeringss­amarbete finns det en stor fördel av att inneha statsminis­terposten. Den positionen är tyngst och den är också mest synlig.

SOM YTTERLIGAR­E ETT exempel på hur svårt det kan vara att vara det mindre partiet i en regering skriver nu Miljöparti­et in sig i historien. För detta parti kan det dessutom gå riktigt illa då man tappar i förtroende på alla sätt och vis. Opinionsmä­tningarna rör sig nu runt riksdagssp­ärren och enligt Sifos mediemätni­ng syns de båda språkrören allt mindre i media. Inte nog med detta, en sammanstäl­lning över partiernas medlemssta­tistik visar att MP bara under förra året tappade 3000 medlemmar.

När valresulta­tet står klart i september får vi se ifall det finns något eller några mindre partier som vågar ge sig i kast med att samarbete med ett större regeringsp­arti. För att klara sin överlevnad har de i så fall en del av lära av Miljöparti­et: ”Hur ska vi nu INTE göra?”

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden