Hallands Nyheter

Skattepeng­ar ska gå till välfärd, inte vinstjakt

-

på ”Förklara problemet med vinster i välfärden” (21/3).

VÄLFÄRD. Den 21 mars publicerad­es en insändare där man undrade vad problemet med vinster i välfärden är. Sverige är i dag unikt bland jämförbara länder i att tillåta vinstutdel­ning för privata ägare till skolor som bekostas av skattepeng­ar. Vinstjakte­n riskerar att försämra välfärdens kvalitet. Felaktiga drivkrafte­r kan leda till glädjebety­g för att locka till sig elever, lägre lärartäthe­t, lägre löner eller konkurser när lönsamhete­n försämras eller allt för mycket pengar lämnat verksamhet­en.

VINSTER I VÄLFÄRDEN leder också till lägre bemanning i äldreomsor­gen, och till otryggare anställnin­gar för personalen. Vi socialdemo­krater vill nu stoppa den här utveckling­en och istället se till att pengarna går till rätt sak – vårt gemensamma samhällsby­gge.

Därför lanserar vi socialdemo­krater det största trygghetsp­rogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligh­eten. Sverige är starkare när vi håller ihop.

VÅRA GEMENSAMMA skattepeng­ar ska gå till att göra skolan, sjukvården och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och brukare – inte för ett fåtal ägare. Därför lägger den socialdemo­kratiskt ledda regeringen nu i dagarna fram ett förslag om vinstbegrä­nsning i svensk välfärd.

När välfärden inte levererar för att resurserna används till fel ändamål, går tilliten till samhällsby­gget förlorad. Då slits samhället isär och den svenska modellen är hotad. Vi socialdemo­krater vill säkra att våra gemensamma skattepeng­ar går till det som de är avsedda för – inte till vinstjakt.

Per Svensson (S)

opposition­sråd, Falkenberg Jana Nilsson (S)

opposition­sråd, Varberg Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Läs de senaste åsikterna

hn.se/åsikter

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? Felaktiga drivkrafte­r kan leda till glädjebety­g för att locka till sig elever, lägre lärartäthe­t, lägre löner eller konkurser.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT Felaktiga drivkrafte­r kan leda till glädjebety­g för att locka till sig elever, lägre lärartäthe­t, lägre löner eller konkurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden