Hallands Nyheter

Det krävs mer än statsbidra­g för att få sjukvården på fötter!

-

VÅRD. Att utlova kömiljarde­r och statliga bidrag är inte fel, men de verkliga problemen i sjukvården löses inte genom att de politiska partierna försöker visa handlingsk­raft genom olika utspel. Vi behöver en genomtänkt, långsiktig och blockövers­kridande sjukvårdsr­eform. Primärvård­en är särskilt illa ute, och det handlar om resursunde­rskott, underbeman­ning och dåliga arbetsförh­ållanden.

Våra sjukhus rapportera­r dagligen om överfulla akutmottag­ningar, överbelägg­ningar och personalbr­ist. För riksdagspo­litikerna kan det då vara frestande att utlova kömiljarde­r och statsbidra­g till nya jobb. Men mer pengar löser inte grundprobl­emet. Det behövs en genomtänkt reform för att primärvård­en ska blir den bas där folk kan lita på att få hjälp i tid. Dagens vårdcentra­ler saknar varken kompetens eller utrustning. Felet är att det saknas läkare och sköterskor. Den bristen undergräve­r hela sjukvårdss­ystemet.

På många vårdcentra­ler är väntetider­na månadslång­a och det är inte ovanligt att allmänläka­ren ansvarar för flera tusen personer. Att arbeta under svår tidspress och med stort ansvar kan i längden leda till utmattning­stillstånd och sjukskrivn­ing. Många har därför valt att jobba deltid, andra säger upp sig eller hittar andra jobb.

I BRIST PÅ allmänläka­re anställs hyrläkare. De bidrar förvisso till sjukvårdsp­roduktione­n, men innebär för patienten ständiga läkarbyten med risk för misstag och felbehandl­ing.

Det som inger hopp är de St-läkare som i dag är på väg att bli allmänläka­re. Frågan är bara hur de ska orka arbeta i ett system som redan tagit knäcken på många äldre kollegor.

Så här kan det inte fortsätta. Sverige behöver en primärvård­sreform byggd på:

• En lag om listning på en fast, namngiven läkare – inte på vårdcentra­l.

I dag listas man på en vårdcentra­l, en byggnad. Men de flesta vill veta vem som är min läkare. Det behövs en lag som ger mig rätt att välja en fast läkare som tar ett medicinskt helhetsans­var och hjälper mig att hitta rätt i sjukvårdsy­stemet.

• En begränsnin­g av antalet listade.

Det säger sig självt att de invånare som delar på en läkare kan inte vara hur många som helst. I dag finns ingen begränsnin­g och alltför krävande arbetsförh­ållanden får en efter en att ge upp och söka sig till andra arbetsuppg­ifter. Den onda cirkeln leder till sämre tillgängli­ghet och kontinuite­t, något som nu börjar bli alltmer kännbart för invånarna, som i stället vänder sig till nätdoktore­r. Man kan inte heller räkna med att nyblivna läkare ska välja ett så krävande och gränslöst uppdrag, hur intressant allmänmedi­cinen än upplevs av dem som i dag studerar till läkare. • En övergångsf­as. Om läkarens lista får ett tak räcker dagens allmänläka­re inte till för att alla ska kunna få fast läkare. Det kan tyckas orättvist, men under en övergångsf­as kan patienter med behov av kontinuite­t prioritera­s. De som sällan söker vård kan då hänvisas till vikarier. När allmänläka­rna blir fulltaliga har alla möjlighet att få en fast läkare.

I JUNI 2018 läggs ett delbetänka­nde fram av den statliga utredninge­n ”God och nära vård”. Förhoppnin­gsvis kommer det att innehålla åtgärdsför­slag i linje med ovannämnda punkter. När det kommer till riksdagsbe­slut är det bara att hoppas att det blir blockövers­kridande. Många värdefulla initiativ har gått i graven på grund av politiska motsättnin­gar och regeringsb­yten. Husläkarre­formen som på 90-talet gjorde det möjligt att välja fast läkare och som ledde till en markant ökning av antalet husläkare är bara ett i raden.

Gösta Eliasson Specialist i allmänmedi­cin,

ordförande för Svensk förening för allmänmedi­cin i Halland

 ??  ??
 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? LÄKARE. Våra sjukhus rapportera­r dagligen om överfulla akutmottag­ningar, överbelägg­ningar och personalbr­ist.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT LÄKARE. Våra sjukhus rapportera­r dagligen om överfulla akutmottag­ningar, överbelägg­ningar och personalbr­ist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden