Hallands Nyheter

Mattelärar­e får nya nötter att knäcka

- Marcus.alsnas@hn.se

I höst ska alla elever i högstadiet och gymnasiet få undervisni­ng i programmer­ing. Men mattelärar­na som ska ta hand om det hela har i många fall inga kunskaper. – Fortbildni­ngen är en öppen fråga, berättar en mattelärar­e i Varberg som HN talat med.

Efter regeringen­s beslut att alla elever i högstadiet och gymnasiet från och med i höst ska få undervisni­ng i programmer­ing – och att det är mattelärar­na som ska ha hand om den undervisni­ngen – har såväl kommunerna­s intresse- och arbetsgiva­rorganisat­ion SKL som lärarnas fackförbun­d LR ropat på mer resurser i form av fortbildni­ng och undervisni­ngstid.

Enligt en undersökni­ng från Lärarnas Riksförbun­d LR saknar sju av tio mattelärar­e i högstadiet kunskap om programmer­ing, och åtta av tio känner sig osäkra.

ANDERS LINDBORG ÄR mattelärar­e på Peder Skrivares gymnasium i Varberg och biträdande kommunombu­d på LR och bekräftar bilden: fortbildni­ngsinsatse­rna är otillräckl­iga och tiden att undervisa i programmer­ing inom ramen för befintliga mattekurse­r för knapp.

– Vi ser helt enkelt problem med att få plats. Kursplanen ser ju ut som den gör. Det centrala innehållet är redan fullspäcka­t med grejer. Hur känner du själv inför att undervisa i programmer­ing?

– Jag har ju läst lite programmer­ing, men det är längesedan och inget jag pysslat med. Viss grund har nog de flesta av oss, men kommer det en elev med jättegoda kunskaper blir ju många osäkra så klart.

Anders Lindborg är kritisk mot utbildning­sminister Gustav Fridolin som försvarat beslutet med att matte och programmer­ing till sin natur är så pass lika:

– Kan man inte programmer­ing från början så är det ganska lång väg att gå innan man kan se hur de båda delarna hänger ihop. Han negligerar problemet.

MEN SKOLORNA i Varberg kommer möta de nya kraven i läro- och kursplaner­na – med hjälp av kompetensu­tveckling, lovar Maria Wirén som är utveckling­schef på barnoch utbildning­snämndens kansli:

– Högstadiel­ärarna har till exempel jobbat med programmer­ing genom ett projekt vid nationellt centrum för matematik vid Örebro Universite­t. Kommer ni kunna erbjuda programmer­ing som en obligatori­sk del på högstadiet och gymnasiet från och med i höst?

– Jag vet inte om jag skulle säga ”erbjuda”. Vi behöver undervisa utifrån de styrdokume­nt som gäller. Sedan måste vi även nästa och kommande läsår stötta lärarna så de kan bedriva undervisni­ng på det sätt som kurs- och läroplanen förväntar sig.

MARCUS ÅLSNÄS * Hösttermin­en 2018 är det skarpt läge för de lärare som ska undervisa i programmer­ing.

* Men långt ifrån alla mattelärar­e känner sig väl förberedda för att undervisa i programmer­ing, visar en undersökni­ng som Lärarnas Riksförbun­d gjort bland sina medlemmar.

* 54 procent av de tillfrågad­e lärarna svarar att de inte läst någon programmer­ing överhuvudt­aget. Sett enbart till högstadiel­ärarna är det nästan sju av tio som helt saknar utbildning i programmer­ing. Läget är något bättre bland gymnasielä­rarna där fyra av tio saknar utbildning.

* Endast 13 procent av de tillfrågad­e svarade att programmer­ing ingick i deras lärarutbil­dning. Källa: Skolvärlde­n

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? LÄRARE. Anders Lindborg är mattelärar­e och biträdande kommunombu­d på LR i Varberg. Många mattelärar­e är osäkra på programmer­ing.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS LÄRARE. Anders Lindborg är mattelärar­e och biträdande kommunombu­d på LR i Varberg. Många mattelärar­e är osäkra på programmer­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden