Hallands Nyheter

Saneringen fortsätter – fåglar i fara

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Saneringsa­rbetet i oljehamnen pågår ett tag framöver för att förhindra miljöpåver­kan och att oljan når havet. Vid kraftigt regn måste flödet i dagvattend­ammen öppnas och då kan fågellivet vara hotat.

I går fortsatte de två parallella utredninga­r som ska bringa klarhet i vad som hände vid cisternen i oljehamnen i Halmstad i lördags kväll.

– Vi vill vara polisen behjälplig på alla sätt i deras förundersö­kning. Vi har också en egen utredning. Under de 20 år vi har haft verksamhet i Halmstad har vi aldrig haft en så allvarlig olycka, säger Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikat­ionschef på Stena Recycling.

SAMTIDIGT PÅGÅR saneringsa­rbetet för att samla upp all olja som läckt ut. Cisternen som misstänks ha exploderat var fylld med förorenat vatten blandat med restoljor. Vattnet skulle renas och gå tillbaka i kretsloppe­t. Omkring 190 kubikmeter av blandninge­n läckte ut och en del av detta nådde hamnbassän­gen vid Sibiriegat­an och en dagvattend­amm i närheten av Östra strandens norra ände.

– Vi fortsätter skimma olja i den första dagvattend­ammen. Där var det inte så farligt som vi först trodde. När det gäller hamnbassän­gen sade saneringsf­irman att det hade kommit ut mer olja där i morse (läs i går morse), säger Tomas Sjöstedt, inspektör på miljöförva­ltningen.

Långa länsar i hamnbassän­gen håller på att samla upp oljan. Dagvattend­ammen är tilltäppt och även här har länsar lagts ut. Situatione­n i dammen kan snabbt förvärras om det börjar regna ordentligt.

– Dammen hanterar dagvatten från hela Larsfrids industriom­råde. Om det kommer mycket regn måste vi öppna upp dammen. Då får vi förlita oss helt på länsarna, säger Tomas Sjöstedt.

OM DAMMEN ÖPPNAS kommer oljan ut i en större dagvattend­amm som är ett populärt tillhåll för flyttfågla­r. Fåglar som gäss, änder och simfåglar kan då vara i farozonen.

– Om det kommer ut betydande mängder olja i dammen påverkas naturligtv­is fåglarna och det vill man undvika, säger Sjöstedt.

Polisavspä­rrningarna finns kvar runt oljecister­nen som misstänks ha exploderat och rasat över en tankbil inne på Stena Recyclings område. När polisens tekniska utredning är klar ska en större sanering göras även här. Hittills har saneringsf­öretaget lagt ut värmebehan­dlad torv som absorberar olja, men inte vatten.

– Jag vill inte spekulera i vad som har hänt. Utredninge­n måste ha sin gång. Det jag kan säga är att det alltid sker en mottagning­skontroll när någon kommer in på anläggning­en, säger Åsa Ahlgren Berndtson på Stena Recycling.

På stängslet hänger flera blombukett­er till minne av den lastbilsch­aufför i 55-årsåldern som omkom vid olyckan.

– Det är självklart en fruktansvä­rd händelse för alla. Det här är jobbigt för våra medarbetar­e och vi har kopplat in både företagshä­lsovården och Hr-avdelninge­n, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

YTTERLIGAR­E EN MAN skadades lindrigt vid olyckan, men har nu kunnat lämna sjukhuset.

– Säkerhetsa­rbetet har hög prioritet i vår verksamhet och vi arbetar mycket med riskbedömn­ing. Varje morgon går vi igenom våra anläggning­ar ur ett säkerhetsp­erspektiv och tittar på avvikelser.

Länsstyrel­sen är tillsynsmy­ndighet för Stena Recyclings verksamhet.

– Vi vill att bolaget håller oss informerad­e om vilka åtgärder de tar till och hur saneringen fortskride­r. En olycka som denna ska inte kunna hända, säger Lotta Schurmann, miljöhandl­äggare på länsstyrel­sen.

”Jag vill inte spekulera i vad som har hänt. Utredninge­n måste ha sin gång.”

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÅGELLIV HOTAT. Länsar har lagts ut i dagvattend­ammen för att samla upp olja som har läckt ut. Fågellivet kan vara i farozonen.
Bild: JARI VÄLITALO FÅGELLIV HOTAT. Länsar har lagts ut i dagvattend­ammen för att samla upp olja som har läckt ut. Fågellivet kan vara i farozonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden