Hallands Nyheter

De vandrar i flera år för god sak

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

De har vandrat genom Europas länder i fyra år och tre månader. Nu har Heiko Gärtner och Franz von Bujor kommit till Halland.

Planen är att vandra genom alla länder i Europa. Heiko Gärtner och Franz von Bujor är båda katoliker från Tyskland och Franz är franciskan­ermunk. Heiko som har flickvän följer tredjeorde­rn.

DE DRAR VARSIN liten kärra bakom sig med packning och övernattar längs vägen antingen i tält eller hos människor de möter. Ofta blir det hos katolska präster och deras bekanta. Ryktet sprider sig att de är på väg och prästen de har övernattat hos en natt tipsar om en kollega en lagom dagspromen­ad bort.

– Det brukar alltid ordna sig om du tror att du blir ledd längs vägen, säger Heiko.

”Det brukar alltid ordna sig om du tror att du blir ledd längs vägen.”

HEIKO GÄRTNER katolik

Förutom att de gör sin långa promenad av andliga och medicinska skäl ligger också en satsning på välgörenhe­t bakom. Flera företag donerar pengar för varje kilometer de går.

– Det var svårt att hitta bra välgörenhe­tsorganisa­tioner när vi bestämde vilka vi skulle satsa på. De flesta är korrupta eller har en mörk sida, säger Franz.

I FREDAGS NATT övernattad­e vandrarna i Slöinge församling­shem. Planen är att gå vidare till Falkenberg under lördagen och till Tvååker på söndag.

Sedan fortsätter vandringen norrut genom Sverige, därefter in i Norge och sedan genom Finland, Estland, Lettland och Litauen.

Framåt jul ska de vara tillbaka i Tyskland. En galen idé är att flyga med zeppelinar­e till Nordamerik­a och fortsätta vandrandet där. Då ska även Heikos flickvän följa med. Först måste de bara lösa uppehållsf­rågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden